Artikel top billede

(Foto: Riksdagsförvaltningen)

Svenske myndigheder tester lige nu 50 europæiske alternativer til Microsoft Teams

Sverige er godt i gang med at teste 50 europæiske alternativer til Microsoft Teams, som flere myndigheder ikke vil anvende på grund af risiko for overvågning.

De svenske myndigheder er i gang med at teste hele 50 alternativer til Microsoft Teams. Fælles for alle de alternative samarbejds-løsninger er, at de er europæiske.

Det sker efter, at en lang række svenske myndigheder har sagt nej til at anvende Microsoft Teams på grund af løsningens amerikanske ophav.

De frygter kort og godt, at vigtige og følsomme oplysninger om svenske borgere vil kunne ende i hænderne på amerikanske efterretningstjenester via Teams.

Blandt mange andre har det svenske skattevæsen Skatterverket og inddrivelsesmyndigheden Kronofogden og arbejdsformidlingen, sagt nej til Teams.

De har nu sammen med blandt andet Bolagsverket, Trafikverket og Länsstyrelsen samlet sig i en arbejdsgruppe, som altså nu er ved at finde alternative løsninger.

Til Computerworlds svenske søstermedie, ComputerSweden, siger Peter Nordström fra Skatteverket, at målet er at komme ned på en bruttoliste på 20 alternative løsninger.

Han siger, at der for tiden kun findes et par løsninger, som kan sammenlignes med Teams som samlet løsning.

Derfor kigger man blandt andet på ‘best-of-breed,’ hvor der sammensættes et samlet system af en række forskellige komponenter - eksempelvis dokumenthåndtering, whiteboard og lignende.

De fleste af de testede løsninger kan køres on prem i egne datacentre, siger han.

“Der er flere svenske leverandører. Der findes også systemintegratorer, som anvender amerikansk teknologi, men som sælger det som deres egne tjenester. Uden forbindelse til det amerikanske selskab, slipper vi for de juridiske udfordringer,” siger han.

Det gælder eksempelvis Capgemini og Orange, der i Frankrig udbyder versioner af Microsofts software i eget selskab og med udgangspunkt i et fransk datacenter, hedder det.