Artikel top billede

Store svenske myndigheder dropper Microsoft Teams: Nu går arbejdsgruppe på jagt efter alternativer

En række tunge svenske myndigheder har valgt at droppe brugen af Microsoft Teams. Det er på grund af frygten for, at informationer om svenske borgere havner hos amerikanske efterretningstjenester. Derfor er otte myndigheder nu gået sammen i en arbejdsgruppe, der skal finde en række alternativer.

En række tunge svenske myndigheder har droppet Microsoft Teams som samarbejdsværktøj.

Det sker på baggrund af frygten om, at data om svenske borgere skulle ende op i hænderne på amerikanske efterretningstjenester, skriver svenske SVT.

Det vil være et problem, lyder det fra Krister Dackland, it-chef i den svenske myndighed Arbetsförmedlingen, da programmet blotter en række informationer.

"Folk er logget ind som sig selv. Man kan se, hvem der taler til hvem og man kan se organisatoriske strukturer," lyder det.

Arbetsförmedlingen er en af de seneste myndigheder, der har skrottet Teams. Hertil kommer skattemyndigheden Skatteverket og indrivelsesenheden Kronofogdemyndigheten.

Nu er otte svenske myndigheder derfor gået sammen og dannet en arbejdsgruppe, der til efteråret skal præsentere en række alternativer til Microsofts udbredte værktøj.

Schrems II igangsatte lavine

Microsoft Teams er stormet frem i mange lande, heriblandt Sverige, under coronapandemien. Men værktøjet gemmer personlige oplysninger om brugerne på servere i USA, og det er dette scenarie, der vækker bekymring.

For et år siden meldte den betygtede Schrems II-dom sin ankomst. EU-domstolen besluttede dermed, at de amerikanske cloud-udbydere ikke opnår et tilstrækkeligt sikkerhedsniveau, der kræves i forboindelse med GDPR.

Derfor påpeger Daniel Melin, strateg ved de svenske skattemyndigheder, overfor SVT, at det som Teams gør i dag, ikke er lovligt i henhold til den nye lovgivning.

Den måde, hvorpå Teams håndtere data, kan desuden være i konflikt med en svensk lov omkring offentliggørelse og hemmeligholdelse.

Det er denne fortolkning af loven, som flere svenske myndigheder nu har taget i brug. Den amerikanske efterretningstjeneste, CIA, har nemlig mulighed for at bede om udlevering af personlige oplysninger på svenskere, når data befinder sig i USA, skriver mediet.

Det er dog ikke alle svenske mydigheder, der har fravlagt Teams. En række Universiteter benytter sig eksempelvis af Microsoft-programmet.Computerworld
Apple præsenterer iPhone 13 og iPhone 13 Pro - se dem her
Snart kan du få fingre i den nye iPhone 13 og iPhone 13 Pro. Bliv klogere på de to helt nye iPhones her.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Undgå nedbrud når der kommer opdateringer til din Dynamics 365
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.