Artikel top billede

(Foto: Unsplash)

Google bruger lysstråle til at sende lynhurtigt internet over verdens dybeste flod

Søgegiganten Google har haft held med at beame 700 terrabyte mellem to punkter med 4,8 kilometers afstand. Alternativet havde været at anlægge 400 kilometer lang fiberforbindelse.

Alphabet, der er Googles moderselskab, har som led i et nyt eksperiment været i stand til at sende 700 terrabytes data på tværs af verdens dybeste flod, Congofloden, ved hjælp af en lysstråle.

Det er Alphabets Project Taara, der står bag i projektet, og i et blogindlæg oplyser projektet, at de mange data for at krydse Congofloden har måtte tilbagelægge en distance på 4,8 kilometer.

Dermed har Project Taara skabt en direkte forbindelse med fiberhastighed mellem millionbyerne Kinshasa, og Brazzaville, der er hovedstæder i henholdsvis Den Demokratiske Republik Congo og Republikken Congo og er placeret på hver sin side af Afrikas næstlængste flod.

Alternativet havde været at anlægge en 400 kilometer lang rute uden om den uvejsomme Congoflod, der er kendt for sine ekstreme dybder og stærke strøm.

Kræver visuel kontakt

Eksperimentet er en del af Googles Project Taara, som baserer sig på en Free Space Optical Communicarions-teknologi.

Den trådløse teknologi gør det muligt at etablere en bredbåndsforbindelse på mere end 20 gbps mellem to punkter, der er i visuel kontakt med hinanden.

Kravet om visuel kontakt gør dog også, at teknologien ikke er ideel at anvende alle steder på kloden.

Eksempelvis kan tæt tåge eller meget nedbør være et problem, og derfor påpeger Project Taara, at et sted som San Francisco, derfor ikke vil være velegnet for teknologien

Saboteret af aber

Forstyrrelser fra dyrelivet kan ligedes være et problem. Eksempelvis oplevede Project Taara under et lignende forsøg i Indien, at selskabets blev saboteret af områdets aber.

Anderledes succesrigt har forsøget ved Congofloden været. Her var forbindelse tilgængelig i 99,9 procent af tiden i en periode på 20 dage.

”Vi forventer ikke, at vi i fremtiden kommer til at opleve en perfekt påledelighed i alle typer vejr og forhold, men føler os overbeviste om, at vores forbindelse vil fortsætte med levere lignende ydeevne og samtidig vil spille en nøglerolle i at bringe hurtigere og billigere internet til 17 millioner mennesker i de to byer,” skriver Baris Erkman, der er chefingeniør for Project Taara, i blogindlægget.

Produkt af berømt innovationsafdeling

Project Taara er en del af af Alphabets såkaldte berømte innovationssatsning, Alphabet X (tidligere kendt som Google X). Helt konkret er projekt vokset ud ud af det fejlslagne Project Loon, som også havde som formål at bringe trådløst internet til dele af verden, som ikke tidligere har haft hurtig og påledelig adgang til internettet.

Project Loon skulle efter planen have gjort brug af store luftballoner, der beamede internet ned på jorden.

Internetprojektet ved Congofloden er kommet til verden, som led i et samarbejde mellem Alphabet X og selskabet Liquid Intelligent Technologies.