Artikel top billede

EU: USB-C bliver standard-oplader i Europa - snart slut med Apples Lightning-stik: Se forslaget her

EU-Kommissionen vil gøre USB-C til standard-opladeren, som skal kunne anvendes til alle enheder i Europa. Forslaget vil betyde farvel til Apples Lightning-stik. Og til at der følge en oplader med, når du køber ny telefon.

EU-Kommissionen vil gøre USB-C til den europæiske standard-oplader, som alle elektroniske enheder solgt i EU skal kunne anvende.

Sådan lyder det i et splinterny lov-forslag, som kommissionen netop har fremsat.

“I dag tager EU-Kommissionen et vigtigt skridt mod e-skrot og det besvær for forbrugerne, som skyldes mange forskellige og inkompatible opladere,” meddeler kommissionen.

Den peger på, at antallet af mobiloplader-typer i markedet i de seneste 10 i samarbejde med mobil-producenterne er blevet nedbragt fra 30 til blot tre i dag - nemlig USB-C, Apples Ligthning-stik og Micro USB.

“Men markedet har ikke været i stand til at levere en komplet løsning, og kommissionen fremsætter nu lovforslag for et etablere en fælles opladnings-løsning,” lyder det fra EU.

“USB-C vil blive standard-løsningen for alle smartphones, tablets, kameraer, hovedtelefoner, bærbare højtalere og håndholdte spilkonsoller,” lyder det fra EU.

Slut med medfølgende opladere

EU-kommissionen peger på, at der er store klimamæssige gevinster i lovforslaget.

For i dag er der typisk en stor bestand af opladere i mange hjem og på mange arbejdspladser, da der som regel som bekendt følger en oplader med, når du køber en ny telefon.
Antallet er voksende. EU gør opmærksom på, at der alene i 2020 blev solgt 420 millioner mobil-telefoner og andre bærbare enheder i EU.

Samtidig bliver der årligt skrottet 11.000 tons gamle mobilopladere årligt, lyder det fra EU.

“I snit ejer hver forbruger tre mobilopladere, men anvender kun to regelmæssigt,” hedder det.

Men det slutter også med lovforslaget, der konkret kommer til at bestå af en revidering af EU’s Radio Udstyrs-direktiv.

For med forslaget vil EU ‘unbundle’ salget af opladere fra salget af elektroniske apparater, hedder det.

Det betyder altså, at du fremover meget vel vil skulle købe oplader og enhed hver for sig, og at det skal være muligt for alle at købe en enhed uden samtidig at få smidt en oplader i nakken.

EU-Kommissær Margrethe Vestager meddeler, at EU har givet industrien masser af tid til selv at komme på en fælles løsning.

“Og nu er tiden inde til en lovgivnings-mæssig løsning for en fælles oplader. Dette er en vigtig sejr for vores forbrugere og for miljøet og på linie med vores grønne og digitale ambitioner,” meddeler hun.

Med forslaget vil EU også indføre skrappere krav til producenterne om at oplyse om lade-hastighed og lignende.

Stort slag for Apple

I forslaget nævnes Apple og den Lightning-oplader, som selskabet i mange år har anvendt, ikke specifikt.

Det regnes dog for givet, at netop Apple har været central i EU-Kommissionens ønske om en fælles oplader-standard.

I 2019 var 21 procent af alle mobil-enheder solgt i EU udstyret med et Lightning-stik.

EU-Kommissionen var i 2018 også godt i gang med en lignende manøvre, som dog dengang aldrig nåede frem til at blive vedtaget som lov.

Dengang argumenterede Apple med, at en lovmæssigt udpeget standard ville skade innovation og skabe store mængder elektronik-affald, når de blev tvunget til at skille sig af med deres gamle kabler.

Apple indførte Lightning-kablet i 2012 som afløser for den såkaldte dock-connector, som Apple dengang havde anvendt siden 2003, hvor det blev lanceret sammen med den første iPod.

I 2019 droppede Apple Lightning på iPad Pro til fordel for USB-C.
Der har længe været spekulationer om, at Apple i fremtiden også på iPhones vil erstatte Lightning med USB-C eller trådløs opladning.

Du finder EU-Kommissionens forslag om indførelse af fælles oplader-standard i hele EU her.