Artikel top billede

Foto: Cyberpolice Ukraine

25-årig ransomware-bagmand anholdt i stor aktion: Påførte virksomheder milliard-tab

Computere, biler, kontanter og kryptovalutaer for millioner af kroner er blevet beslaglagt i en opsigtsvækkende sag, hvor 25-årig ransomware-bagmand er blevet anholdt under mistanke for, at stå bag mere end 100 store ransomware-angreb.

To medlemmer af en ransomware-bande er blevet anholdt i Ukraine som led i en international aktion med deltagelse af Europol, Interpol, det amerikanske forbundspoliti FBI, det franske gendarmerie og det ukrainske politi.

Det oplyser Europol i en pressemeddelelse

Anholdelserne, der først er blev offentliggjort nu, blev foretaget den 28. september i den ukrainske hovedstad, Kiev.

Den ene af de anholdte er ifølge mediet The Record en 25-årig person, der menes at spille en central rolle i en større unavngiven ransomware organisation.

Ansvarlig for milliard-skader

Den 25-årige mistænkte menes at være ansvarlig for angeb på mere end 100 forskellige virksomheder i hele verden, der samlet set har forårsaget skader for 150 millioner dollar – svarende til lige knap én milliard kroner.

I aktionen har myndighederne ifølge Europol ransaget syv ejendommen, samt beslaglagt computere, to biler, 375.000 dollar i kontanter og 1,3 millioner dollar i kryptevalutaer.

Europol oplyser i en pressemeddelelse, at de mistænke og deres gruppe har været kendte for at afkræve store beløb i løsepenge i forbindelse med angrebene, og ofte har ransomwarekravene ligget på mellem 5 millioner euro og 70 millioner euro.

Hverken Europol eller de ukrainske myndigheder oplyser, hvilken gruppe de mistænkte tilhører, men på Twitter påpeger sikkerhedsanalytikeren Gary Warner, at beskrivelsen af gruppen og ikke mindste de høje ransomware-krav kan tyde på, at der er tale om gruppen Revil, som blandt andet stod bag Kaseya-angrebene.

Det ukrainske cyberpoliti har offentliggjort følgende video, hvor man blandt andet kan se de beslaglagte pengebeløb samt de beslaglagte computere.