Artikel top billede

Windows 11 går ud over ydelsen i spil: Disse systemer er berørt

Performance-maskiner med AMD-processorer ombord er særlig hårdt ramt.

En af de store salgsargumenter for Microsofts spritnye Windows 11 styresystem, skulle være gaming, og hvordan det nye Windows tilbyder både et kæmpemæssigt udvalg af spil samt nye features som ’Direct Storage’ og ’AutoHDR’, der både skulle gøre spillene visuelt flottere og give højere ydelse i spil.

Sådan forholder dig sig dog ikke for alle de nybagte Windows 11-brugere, for en stor andel af brugere med AMD-komponenter i deres system, vil kunne opleve problemer med netop ydelsen i gaming.

Det fremgår af dokumentation fra chip-producenten AMD.

Performance-kvaler

På selskabets side beskriver chip-producenten, hvordan maskiner med AMD-processorer døjer med to forhold med Windows 11 ombord.

Den ene er træghed i den såkaldte ’L3-cache’ i CPU’ens indlejrede hukommelse, som med Windows 11 bliver op til tre gange sløvere.

I praksis resulterer det i et performance-dyk på typisk tre til fem procent. I værste tilfælde er visse eSports-titler hæmmet med op til 15 procent, lyder det.

Det andet problem med Windows 11 afviklingen på AMD-processorer opleves i særlige brugsscenarier, hvor mange regnekerner er aktiveret og systemets såkaldte ’CPCC2’ modul til fordeling af regneopgaver ikke opfører sig optimalt.

Disse systemer er berørt

Ifølge chip-producentens dokumentation er alle AMD-processorer berørt, hvilket betyder at Ryzen 2000 familien af CPU’er og nyere kan forvente et performance-dyk med Windows 11.

Problemerne med CPCC2 rammer fortrinsvis systemer med flere end otte regne kerner, hvilket betyder at særligt Threadripper og Ryzen 9 systemer kan opleve endnu større performance dyk.

Microsoft og AMD arbejde begge på at få sendt et fiks til problemet.

En opdatering med fejlrettelse til de to issues forventes at være klar inden udgangen af oktober måned.