Artikel top billede

Bog: Ritualer og fællesskab som bud på et lidt bedre liv

I How God Works: The Science Behind the Benefits of Religion giver psykologiprofessor den videnskabelige forklaring på, hvordan myter og riter giver mennesker mod på at holde hovedet oppe – uanset om de tror på, at den guddommelige kraft er han, hun eller hen.

Den tyske filosof Friedrich Nietzsche erklærede som bekendt, at Gud er død, og det har mange så diskuteret indædt lige siden.

Men hvad enten man tror på det ene eller det andet eller slet ikke, så har talrige undersøgelser dokumenteret, at religiøse mennesker i snit lever længere og er mere tilfredse med tilværelsen end dem, der ikke er det.

Det skyldes dog ikke, at ateister er særligt udsat for at få tordenkiler i hovedet. Men snarere, at religion byder på en kombination af fællesskab, overgangsriter, idéen om et større formål, en lidt sundere levevis og større taknemmelighed for overhovedet at være til.

Så kan man drage fordel af den viden, også selv om man ikke tror på en højere magt? Det mener psykologi og universitetsprofessor David DeSteno, der midt i september udgav bogen How God Works: The Science Behind the Benefits of Religion.

Bogen kortlægger, hvordan alt fra gennemorganiserede religioner til myter og riter hos stammefolk hjælper mennesker med at sætte tilværelsen i faste rammer. Men også, hvordan ikke-troende drager fordel af dén viden.

Hvilket kan være med til at modvirke den stress, depression og modløshed, der rammer mange mennesker. Særligt hvis de føler, at der mangler andre formål med tilværelsen end en smuk og velfungerende krop, den næste lønudbetaling, en større bil eller lidt mere sol på ferien.

Mange moderne samfund har et temmelig anstrengt forhold til religion, og det er David DeSteno udmærket klar over.

Derfor er Religion er - How God Works: The Science Behind the Benefits of Religion heller ikke en bog for dem, der mener at have fundet meningen med det hele og savner en stor hammer at slå naboen og alle andre vantro djævle i hovedet med.

Bogen er snarere et bud på, hvordan religion gennem årtusinderne har vist sig at være et særdeles effektivt psykologisk værktøj, der bl.a. gør mennesker i stand til at stå op om morgenen uden at få øjeblikkelig trang til at kaste sig under dynen igen og give pokker i det hele.

Washington Post har for øvrigt bragt et udmærket interview med forfatteren, hvor han uddyber sine synspunkter – det kan man læse her.

Titel: Religion er - How God Works: The Science Behind the Benefits of Religion / Forfatter: David DeSteno
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere


SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere