Artikel top billede

Ja, den er god nok: Biograf-hittet Dune er blevet skabt med MS-DOS

Manuskriptet til tidens måske mest omtalte Hollywood-hit Dune er blevet skrevet i et 30 år gammelt MS-Dos-program. Den Oscar-vindende forfatter bag manuskriptet forklarer, at MS-Dos-programmet blandt andet hjælper ham med at arbejde mere fokuseret, selvom programmet kun har hukommelse til 40 sider.

I øjeblikket sidder mange af os nok overvejer om vi skal opgradere til Windows 11 eller macOS Monterey.

Men ifølge techmediet Motherboard er manuskriptet til tidens måske mest omtalte Hollywood-film Dune skrevet i et betydeligt ældre styresystem.

Nemlig MS-Dos.

Det skyldes ifølge mediet, at manuskriptforfatteren bag filmen, Eric Roth, sværger til det 30 år gamle MS-DOS-program Moviemaster, der ikke findes til nogle af de moderne styresystemer.

”Jeg arbejder med et gammelt computerprogram, der er udgået,” forklarede han i et interview fra 2014, men så sent som i 2020 bekræftede han i en podcast, at han stadigvæk skriver sine manuskripter i programmet.

Slipper for forstyrrelser

MS-Dos har desuden den fordel, at han ikke har adgang til internettet, hvilket gør det muligt at arbejde mere koncentreret, fordi han slipper for mange de forstyrrelser og distraktioner, som findes i moderne styresystemer.

I interviewet fra 2014 forklarer han desuden, at han holder fast i det gamle software på grund af 50 procent overtro og 50 procent frygt for forandring.

Brugen af det gamle program skaber dog også en del udfordringer.

Fysiske kopier og 40 siders begræsninger

For det første kan filerne fra programmet ikke deles, og derfor bliver han nødt til at printe sine manuskripter og aflevere dem i fysisk form i stedet for eksempelvis at sende dem via e-mail.

Derudover har programmet en hukommelsesbegrænsning, der betyder, at det maksimalt kan håndtere 40 sider, men Eric Roth forklarer, at begrænsningen i antallet af sider fungerer som et benspænd, der hjælper ham med at organisere sine manuskripter bedre.

Udover at Dune er Eric Roth også manuskriptforfatter til film som Forrest Gump, A Star is Born og Benjamin Buttons Forunderlige Liv.

I interviewet herunder kan du se, hvordan Eric Roth arbejder: