BREAKINGKæmpe fyringsrunde i Region Hovedstadens it-organisation

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Nye selvbetjeningsløsninger skal gøre smitteopsporingen nemmere / Dansk startup vil gøre op med it-spild / Nu bringer Polestar prøveturen til din dør / Julegave-ide: Køb en specialudgave af Beogram 4000c og støt Mødrehjælpen

Morgen-briefing: Nye selvbetjeningsløsninger skal gøre smitteopsporingen nemmere / Dansk startup vil gøre op med it-spild / Nu bringer Polestar prøveturen til din dør / Julegave-ide: Køb en specialudgave af Beogram 4000c og støt Mødrehjælpen / Dating-appen Grindr får kæmpebøde i Norge / Zoom er nu også med i techgiganternes anti-terrorgruppe

Så er der kun otte dage til juleaften. Godmorgen, og velkommen til en samling korte men vigtige it-relaterede nyheder opsamlet og redigeret af Computerworlds fremskudte lyttepost mod syd. Ved roret: Niels Veileborg

Nye selvbetjeningsløsninger skal gøre smitteopsporingen nemmere

Stigende smittetal, intensiveret smitteopsporing af Omikron-varianten og et øget pres på testkapaciteten har medført, at mange danskere har oplevet ventetid på telefonlinjerne til smitteopsporingen.

Derfor lancerer Styrelsen for Patientsikkerhed to selvbetjeningsløsninger, som skal gøre det nemmere for danskerne at deltage aktivt i smitteopsporingen og give mere luft til at hjælpe dem, der har behov for rådgivning og vejledning.

En selvbetjeningsløsning for smittede skal nu gøre det muligt digitalt at give oplysninger om deres smittebillede til smitteopsporingen i stedet for den telefoniske løsning. Og for de nære kontakter vil der blive lanceret en selvbetjeningsløsning, der giver de nære kontakter mulighed for at få henvisning til PCR-test uden at ringe til smitteopsporingen.

Styrelsen forventer, at selvbetjeningsløsningen for de nære kontakter er klar til lancering i denne uge, mens selvbetjeningsløsningen for smittede forventes at være klar til lancering inden jul.

Dansk startup vil gøre op med it-spild

Tre tidligere Novicell-konsulenter vil med virksomheden Enterspeed gøre op med et vildtvoksende it-marked.

I 2019 brugte det offentlige i Danmark 10,7 mia. kr. alene på it-konsulenter, mens der i de private blev brugt ca. 70 mia. Målet er muliggøre et nyt paradigme, hvor it-systemer revitaliseres i stedet for at blive skrottet.

Enterspeed har landet en af Danmarks hidtil største pre-seed investeringer, og Carlsberg er allerede på kundelisten.

”It-mæssigt ender mange virksomheder med at bygge et helt nyt hus, selvom der blot er hul i taget. Med Enterspeed gør vi det muligt at genbruge det it, der fungerer fint, så man kun skal ændre det, der ikke fungerer,” siger Toke Lund, CEO for Enterspeed.

Nu bringer Polestar prøveturen til din dør

Computerworlds anmelder var rigtig glad for den elektriske bil Polestar 2. Og nu kan vores læsere i københavnsområdet meget let få en prøvetur i bilen for at se, om vi nu også har hold i billetterne, som man siger.

Fra den 5. januar 2022 kan beboere omkring København nemlig få bragt en Polestar 2 til hjemmet eller arbejdspladsen og således for eksempel skifte frokostpausen ud med en tur i bilen.

Bilen køres ud til den valgte lokation af en produktspecialist fra Polestar, som giver en grundig introduktion inden prøvekørslen. Det er valgfrit, om man vil køre alene eller have Polestar-specialisten med som passager.

Julegave-ide: Køb en specialudgave af Beogram 4000c og støt Mødrehjælpen

En helt særlig udgave af den ikoniske pladespiller, Beogram 4000c, kommer nu på auktion med det formål at støtte børnefamilier i julen. Auktionen afholdes i samarbejde med Lauritz.com, hvor overskuddet går ubeskåret til Mødrehjælpens arbejde med at sikre, at børnefamilier får en god jul.

“Da vi sidste år ved denne tid udbød 95 totalrenoverede pladespillere i forbindelse med vores 95-års fødselsdag, var interessen enorm. Vi håber, at vi med denne særudgave af pladespilleren kan skabe glæde hos den kommende ejer, men især at vi kan hjælpe mange børnefamilier med at få en god jul," siger Jens Gamborg, chef for kommunikation og bæredygtighed i Bang & Olufsen.

Et dedikeret team på fabrikken i Struer har fremstillet den særudgave af pladespilleren, som nu er på auktion hos Lauritz.com. Pladespilleren er bygget af valnøddetræ og er udstyret med flotte messingdetaljer. Udtrykket, som i sin tid blev skabt af den danske designer, Jacob Jensen, er intakt, mens de nye elementer i valnød og messing skal forbinde mødet mellem fortid og nutid.

Det er muligt at byde på pladespilleren hos Lauritz.com til og med d. 23. december 2021, hvor auktionen slutter. Pladespilleren er desuden udstillet i Bang & Olufsens butik på Østergade 18 i København fra d. 15. december.

Dating-appen Grindr får kæmpebøde i Norge

Det norske datatilsyn har idømt datingappen Grindr en bøde på 65 millioner norske kroner for at dele brugeres personfølsomme oplysninger om med potentielle annoncører uden at have fået brugernes tilladelse. Det skriver AP.

Norge er ikke medlem af EU, men landets lovgivning afspejler EU’s GDPR-regler.

Grindr siger, at overtrædelsen vedrører flere år gamle politikker på området, som ikke længere er i brug, og Grindr overvejer blandt andet at anke afgørelsen.

Zoom er nu også med i techgiganternes anti-terrorgruppe

Samarbejdsværktøjet Zoom har meldt sig ind i techgiganternes anti-terrorgruppe kaldet The Global Internet Forum to Counter Terrorism (GIFCT). Detr skriver Reuters.

Gruppen blev stiftet i 2017 efter pres fra USA og EU som følge af de meget alvorlige terrorangreb i Paris og Bruxelles.

Formålet med gruppen er at dele information for at bekæmpe terror og voldelig ekstremisme på medlemmernes platforme.

GIFCT blev etableret af Facebook, Microsoft, Twitter og Alphabets YouTube. I alt er 18 selskaber med i gruppen. Deriblandt Instagram, WhatsApp, Pinterest, Amazon.com, Discord og Dropbox. Reddit og Snap er ikke med men har adgang til data. Nye medlemmer i år er blandt andre Airbnb, Tumblr og WordPress.