Artikel top billede

(Foto: Christoffer Lund-Hansen)

Nu vil regeringen gøre identitetstyveri ulovligt: Så hård kan straffen blive

Regeringen ønsker at kriminalisere identitetstyveri, der i fremtiden skal kunne straffes med fængsel.

Hidtil har det ifølge straffeloven ikke været strafbart alene at stjæle en anden person identitet.

Men det ønsker regeringen nu at gøre op med i et nyt lovforslag, der for nylig blev fremsat i Folketinget af justitsminister Nick Hækkerup.

Ifølge dansk lov har identitetstyveri, der eksempelvis kan bestå af at oprette en falsk profil i en anden persons navn på et sociale medie, hidtil kun været kriminelt, hvis det er sket med henblik på at opnå økonomisk gevinst eller lignende.

"Identitetsmisbrug er i dag ikke særskilt kriminaliseret i dansk ret, og straffeloven dækker derfor langt fra alle tilfælde af misbrug af en anden persons identitet. Det er for eksempel ikke i sig selv strafbart at oprette en et profil på sociale medier, hvor man udgiver sig for at være en anden,” lyder det i justitsministeriets overvejelser i lovforslaget.

Justminieriet vurderer samtidig, at identitetsmisbrug både skal kriminialiseres i tilfælde, hvor det sker i digitalt og i den fysiske verden.

Kan straffes med fængsel

Identyveri kan eksempelvis foregå ved at en person opretter en falsk profil i en anden persons navn på et sociale medie, og ifølge lovforslaget bliver nu lagt op til, at det kan straffes med bøde og i grove tilfælde med fængsel på op til seks måneder.

Grove tilfælde vil ifølge lovforslaget kunne være, hvis der er tale om længerevarende og systematisk misbrug, og der vil samtidig blive lagt vægt på om, der er tale om særligt krænkende misbrug.

Ifølge lovforslaget kan et eksempel på særlig krænkende misbrug være, hvis en persons personlige oplysninger misbruges i en pornografisk kontekst.