Artikel top billede

Hver femte dansker forventer at blive ramt af identitetstyveri over det næste år

En stor del af danskerne har øjnene på cybersikkerhedstruslen i hverdagen. Alligevel er det de færreste, der følger gængse sikkerhedsråd.

Godt hver femte almene dansker mener, at det er sandsynligt at blive ramt af kreditkortsvindel eller identitetstyveri.

Dermed tyder noget på, at danskerne efterhånden har opdaget farerne ved at bevæge sig online.

Alligevel er mange af os uforsigtige på nettet, viser en undersøgelse fra sikkerhedsvirksomheden Mimecast.

18 procent svarer, at de anser det for sandsynligt eller meget sandsynligt, at de får deres identitet stjålet. Tilsvarende vurderer 21 procent, at det er sandsynligt, at de bliver ofre for kreditkortsvindel.

"Tallene peger med al tydelighed på, at it-kriminalitet er blevet en del af vores hverdag, og konsekvenserne kan være omfattende," lyder det fra Niels Frederiksen, der er ekspert i Mimecast.

"Særligt identitetstyveri kan få alvorlige følgevirkningerne, så det er umiddelbart positivt, at så mange danskerne er ydmyge over for truslerne og mener, at de kan være i farezonen."

Identitetstyveriet kan blandt andet ske ved, at ofret afgiver personlige oplysninger som navn, bankoplysninger og i værste fald dit CPR-nummer. Med de oplysninger har bagmanden mulighed for at oprette falske bankkonti og optage lån i ofrets navn og have enorme økonomiske implikationer for offeret.

Vi frygter det men handler ikke på det

Trods så stor bevågenhed på it-truslen i befolkningen, er det de færreste, der tager deres forholdsregler, viser Mimecasts undersøgelse.

Mails er en af de primære veje til at udføre cyberangreb, og her hersker der udbredt uforsigtighed.

24 procent af de adspurgte følger eksempelvis ikke de gængse råd i forhold til at spotte en trussel – blandt andet at tjekke for stavefejl i mailens tekst eller kigge på mailadressen, som i langt de fleste tilfælde vil fremstå kryptisk.

Derudover tøver alt for få med at åbne mails fra venner, familiemedlemmer og virksomheder, som de har tiltro til.

En tendens som Niels Frederiksen kalder "alarmerende":

"Mails er den primære kilde til alt fra ransomware til phishing, så den bedste måde at undgå både kreditkortsvindel og identitetstyveri på nettet er ved at være ekstremt kritisk, når man åbner sin mailindbakke."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere