Artikel top billede

Ny politisk tele-aftale i hus: 98 procent af alle adresser skal have gigabit-hastigheder inden 2025

Inden 2025 skal 98 procent af alle danske adresser være forsynet med gigabit-hastigheder. Sådan lyder ambitionen i en ny telepolitisk aftale, der fungerer som tillæg til teleforliget fra 2018.

Inden vi når 2025 skal 98 procent af alle danske adresser være dækket ind med gigabit-forbindelser.

Sådan lyder ambitionen i den nye telepolitiske aftale, der tirsdag aften er faldet plads mellem de samme politiske partier, der stod bag teleforliget fra 2018.

"Hvad enten vi taler borgere eller virksomheder er adgang til hurtigt, velfungerende internet fuldstændigt afgørende i vores hverdag. Jeg er glad for, at vi med denne aftale har stadfæstet rammerne for den fortsatte udrulning af digital infrastruktur. Det er velfungerende rammer og en ambitiøs branche, der har gjort Danmark til digital europamester, og vores ambition er at fastholde den position”, siger klima-, energi og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Bag aftalen står regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Radikale, Enhedslisten, Konservative, Liberal Alliance og Alternativet.

Senest Danmark fik en bredbåndsmålsætning var tilbage i 2010, hvor den daværende VK-regering lancerede ambitionen om 100 Mbit/s til alle i 2020. Den nuværende aftale bekræfter ligeledes det mål.

Dansk Erhverv: Bliver svært at nå

Den nye aftale fungerer i høj grad som et supplement til teleforliget fra 2018. Flere daværende målsætninger er derved blevet bekræftet. Det handler blandt andet om en markedsbaseret udrulning og teknologineutral regulering.

Det nye ved denne aftale er, at man nu skal understøtte den grønne udvikling.

Samtidig skal 98 procent af alle landets bolig- og virksomhedsadresser være dækket med en infrastruktur, der kan levere 1 gigabit/s i downloadhastigheder i 2025.

De resterende to procent skal have adgang til minimum 100/30 mbit/s, lyder det.

Aftalen har ligeledes til hensigt at forbedre branchens rammevilkår og investeringslyst.

Men fra Dansk Erhverv mener man, at det er uklart, hvilke initiativer, der skal give den ønskede vitaminindsprøjtning udrulning af højhastighedsbredbånd.

"Overordnet er der både gode hensigter og tiltag i teleaftalen, der anerkender den fundamentale betydning af en god bredbånds- og mobildækning for et højt digitaliseret samfund som Danmark. Men det bliver vanskeligt at nå de tårnhøje ambitionerne om, at 98 procent af borgerne og virksomhederne skal have adgang til de ekstremt hurtige gigabitforbindelser i 2025,” siger Poul Noer, fagchef for telepolitik i Dansk Erhverv, i en meddelelse til Computerworld.

Mette Lundberg, direktør for kommuniation og politik hos IT-Branchen, hæfter sig især ved de nye grønne dimensioner i teleaftalen.

"Danmarks fremragende teleinfrastruktur er en kolossal styrke for erhvervslivet og samfundet, der står midt i en omfattende digital transformation. Men det er også godt, at telepolitikken nu får en grøn dimension. Vi foreslår blandt andet at gennemføre anbefalingerne fra klimapartnerskabet for service, it og rådgivning om at bruge data, IoT og kunstig intelligens som driver af den grønne omstilling.” siger hun, og tilføjer, at anbefalingerne blev afleveret for to år siden.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere