Artikel top billede

Ingen gratis Apple-overskudsvarme til Viborg trods klart løfte

Overskudsvarme fra Apples datacenter i Viborg skulle kunne varme hele byen op gratis. Men det er ikke sket endnu. I stedet har borgerne udsigt til, at deres varmeregninger stiger på grund af højere naturgaspriser.

Da det i 2015 blev annonceret, at Apple ville bygge et nyt datacenter uden for Viborg, var det med et klart løfte om, at det ville generere tilstrækkelig overskudsvarme til at varme hele byen op med.

Men det er stadig ikke sket flere år efter byggeriet.

Det skriver Jyllands-Posten.

Viborgs daværende borgmester, Torsten Nielsen, kaldte det den største dag nogensinde i Viborg, da Apples datacenter-planer blev præsenteret.

Men overskudsvarmen, der skulle have kommet til gavn for lokalområdet, er stadig ikke på plads.

I stedet kan borgerne i Viborg se frem til en markant højere varmeregning på grund af stigende naturgaspriser.

Tidligere har afgiftsregler på overskudsvarme gjort det til en dårlig forretning at sende overskudsvarmen ud til danske hjem. Selvom der i dag er gjort noget ved afgiftsreglerne, bliver Apples overskudsvarme fra datacenter stadig ikke udnyttet, lyder det.

"Jeg har ingen kommentarer for nuværende, fordi der foregår forhandlinger. Ud over det kan jeg ikke tilføje noget," lyder det fra formand Kristian Brøns Nielsen fra Viborg Varme til Jyllands-Posten.

Tændte for datacenteret for et år siden

Apple tændte for det store datacenter i begyndelsen af september 2020.

Datacenteret håndterer eksempelvis App Store, Apple Music, iMessage, Siri og Apples øvrige tjenester for det europæiske marked.

I første omgang har Apple opført en ud af i en række mulige serverhaller. Denne ene serverhal er på 35.000 kvadratmeter. Hertil kommer en lager- og administrationsbygning på 10.000 kvadratmeter.

Fuldt udbygget vil der være serverhaller på i alt 250.000 kvadratmeter på området, der i alt er på 100 hektar.

Datacenteret kommer fuldt udbygget til at bestå af fire af de store haller haller plus to i hal' størrelse (om man så må sige).

Desuden bliver der forberedt til opførelse af yderligere to haller, hvis behovet skulle melde sig.

Serverhallen, der nu er bygget, er 14 meter høj, 80 meter bred og 360 meter lang - det samme som 3,5 fodboldbaner lagt i forlængelse af hinanden.

Du kan se billeder fra byggeprocessen i denne reportage fra 2017: Galleri: Apple har rejst den første kæmpe-hal i Viborg - se billederne her.

Datacenteret ligger klos op og ned ad jævnstrømsstation Tjele i Foulum, der forbinder strøm fra Norge med resten af Europa.

Apple betalte i sin tid via selskabet Oconee Limited 23 millioner kroner for byggegrunden til Viborg Kommune, og selskabet har under byggeriet i vid udstrækning anvendt lokal arbejdskraft.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere