Artikel top billede

Amazon, Microsoft og Google har opkøbt selskaber for 415 milliarder kroner i 2021: Så mange selskaber har de overtaget

2021 blev det vildeste opkøbsår for en stribe tech-giganter- til trods for øget opsyn fra konkurrencemyndighederne.

Microsoft, Amazon og Googles moderselskab Alphabet har haft et usædvanligt travlt med at købe sig større i løbet af 2021.

Sidste år har nemlig været det mest aktive for de tre selskaber, når man måler på antallet af opkøb og fusioner, fastslår en opgørelse fra analysehuset Dealogic.

Her førte Microsoft an med hele 56 handler på det ene år, flere end både Amazon og Google tilsammen. Disse to tech-giganter tegner sig for henholdsvis 29 og 22 opkøb i perioden.

Det skriver finansmediet CNBC.

Køb for næsten en billion

Blandt handlerne i 2021 er Microsofts opkøb af Nuance for over 120 milliarder og Amazons opkøb MGM Studios for over 50 milliarder kroner

Sammenlagt har Microsoft spenderet 170 millliarder kroner på nye virksomheder til koncernen, efterfulgt af opkøb for 145 milliarder kroner hos Alphabet, mens Amazon har snoldet for godt 100 milliarder.

2022 er dog blevet indledt af en endnu en rekordhandel fra Microsofts side, som spenderede godt 450 milliarder kroner på spil-giganten Activision.

Alt i alt giver det opkøb for 865 milliarder kroner og dermed nærmer selskaberne sig billionen.

Panik-shopping før lukketid

Den hektiske opkøbsaktivitet, kan dog være tegn på nye retningslinjer fra de amerikanske myndigheder, nærmer sig – og at tech-kæmperne derfor har travlt med at lukke handlerne inden konkurrencemyndigheder styrker søgelyset mod virksomhederne, lyder det.

For syv måneder siden overtog Lina Kahn roret ved de amerikanske handelstilsyn FTC, som siden sin debut har bebudet, at tilsynet skulle håndhæve konkurrencelovgivningen mere konsekvent.

Det er indtil videre blevet til en række højt profilerede søgsmål, heriblandt en ny sag rettet mod Facebooks opkøb af Instagram og Whatsapp.

De store store tech-giganter holder ifølge professor Eric Gordon ved Michigan University ”meget nøje øje med, og vil genneføre handler før, at myndighederne får held med at etablere juridiske fortilfælde for regulering,” forklarer han.