Artikel top billede

(Foto: IDG News Service)

Test: Derfor vil du have AMD’s nye perle af en CPU i din næste maskine

AMD’s stærkeste og ondeste processor til laptop-markedet er ikke nødvendigvis hurtigst – men alligevel kan den meget vel være den, som du allerhelst vil have i din næste bærbar.

Mens alle de store processorproducenter som Intel, Apple, Samsung og Qualcomm nu er enige om, at moderne processorer til bærbare skal byde på et væld af forskelligartede kerner – er AMD nu ene om, at byde på laptop-processorer af den gamle skole.

Her er mange ensartede kerner.

Nyeste kuld fra AMD, Ryzen 6000 serien, er dog bygget med den reviderede Zen 3+ arkitektur, som tilmed har nogle interessante forbedringer i sidevognen i form af PCI-e 4 og Thunderbolt 4 understøttelse til at blandt andet at koble de hurtigste ssd’er til samt DDR5 hukommelse.

Sidstnævnte vil også give et boost til den indbyggede grafik, som også er opgraderet til AMD’s nyeste RDNA 2 arkitektur.

Lige præcis denne skulle gøre en god figur, da den allerede har bevist sig som værende en af de hurtigste og mest strømeffektive på markedet.

Den samlede pakkes største fordel er dog, at den holder sig til rimelige 35 watt i strømforbrug – hvilket gør den anvendelig i alt fra ultralette maskiner og op.

Mød Ryzen 6900HS

Dagens testemne er serveret i en gaming-bærbar, men modsat det voluminøse kabinet som Intels top-CPU blev afprøvet i sidste måned, kan AMD’s nye Ryzen 9-processor, 6900HS, altså være i en mindre 14 tommers maskine i form af Asus ROG Zephyrus G14 (Model GA402).

Her snurrer i alt otte regnekerner med op til 4,9 GHz sammen med 32 gigabyte DDR5-4800 ram, en terabyte PCI-e 4 SSD og AMD’s nye wundercard til laptops: RX 6800S.

Det hele serveret i en pakke, der blot vejer 1,7 kilo – et halvt til et helt kilo mindre, end hvad fuldblods gamermaskiner typisk vejer.

Alle benchmarks er udført af Computerworlds amerikanske søstermedie, PCWorld.

Sub-top performance

Når AMD’s nye top-processor sættes i sving, bliver det hurtigt tydeligt, at de ombordværende regnekerner kan pløje sig ubesværet igennem langt de fleste opgaver.

Den topper dog langt fra i alle discipliner, da Intels nye stjerne-CPU, Intel 12900HK, altid synes at være et halvt hoved længere fremme.

Det gælder uanset om der ses på renderings-benchmarks såsom Cinebench R23 eller Blender 3.0.

Den største svaghed opstod under en specifik videorenderingsopgave, den man finder i Adobe Premiere Pro testen Pugetbench.

Her sluttede Ryzen 6900 med en score på 241 points – lavere end forgængerens 254 points og omtrent det halve af, hvad Intels kraftigste 12. generations Core i9 leverer i disciplinen: 519 points.

Med undtagelse af den ene blodtud, formår AMD’s nye top-processor at holde sig i ringen i de fleste andre discipliner, ved typisk at score 10-20 procent under Intels nye flagskib.

I forhold til sidste års topprocessor fra AMD, Ryzen 5980HS, som ligeledes byder på otte regnekerner og en sammenlignelig arkitektur, tager den nye generation en konsekvent føring på mellem fem og 15 procent, mens den barberer 36 procent af regnetiden i en disciplin som Jason Moore Excel-benchmark.

Trumf-kortet

Mens AMD’s nye stjerne-processor altså ikke formår at tage førertrøjen i de klassiske regneopgaver, ser situationen helt anderledes ud, når det gælder de ombordværende grafiske co-processorer.

Inde i selve chippen er nemlig ikke blot en CPU, der diskes også med 12 grafiske regneenheder bygget op omkring den særdeles strømeffektive RDNA2 arkitektur.

Og da de har den lynhurtige DDR5 arbejdshukommelse at arbejde med, giver det faktisk en ganske anvendelig ydelse, der gør den egnet til spil, som normalt ville kræve et dedikeret grafikkort.

I 3DMark benchmark-programmet ’Time Spy’ placerer Ryzen 9-6900HS sig langt foran det øvrige felt med en score på 2.443 points, mod 1.838 points i Intels stærkeste og 1.539 points i sidste års top-model fra AMD.

Det gør, at den ombordværende grafik placerer sig omtrent samme lag som tidligere midrange-kort som Nvidias GTX 1050 og lidt over budgetkort som Nvidias MX450 ifølge netmediet Notebookchecks database.

I en tid hvor grafikkort er en dyr mangelvare vil bærbare med Ryzen 6900 processor være et rimeligt alternativ.

Det, der ikke må overses

Mens den nye Ryzen 9 serie altså ikke scorer nogle definitive sejre i andet end de grafiske discipliner, har AMD’s nye stjerne-processor en fordel, der ikke må overses.

Processoren er opgivet til at fungere som en 35 watts enhed, hvilket gør at den kan klemmes ned i relativt små bærbare maskiner uden at få hedeslag.

Intels førende bærbare processor, den vilde 14- kernede i9-12900HK, opererer her ved 45 watt og kan ifølge Intels egen dokumentation trække op til 115 watt.

Derfor bliver det interessant at følge, når de første maskiner med AMD’s anden topprocessor, Ryzen 9 6900HX debuterer i en 45-watts version.

Mest interessant bliver givetvis den sløvere, men langt mere strømeffektive Ryzen 7 6800 serie, som ganske vist snurrer nogle megahertz langsommere, men som til gengæld kan klare sig med blot 15 watt, hvilket gør den egnet til alle former for enheder, fra tablets til andre lette og slanke maskiner.


Loading ikon