Artikel top billede

Toshibas topchef fratræder med øjeblikkelig virkning

Japanske Toshiba har for anden gang på under et år måtte sige farvel til sin topchef. Afløseren er allerede på plads.

Som et lyn fra en klar himmel må Toshiba igen finde en ny topchef.

Selskabets CEO, Satoshi Tsunakawa, har nemlig valgt at træde tilbage som topchef.

Det melder selskabet tirsdag morgen ifølge Reuters.

Hans opsigelse vækker opsigt, da det sker uden varsel, lyder det. Samtidig befinder det 140 år gamle selskab sig i en turbolent periode.

En række kilder beretter overfor Reuters, at der har været en intern modstand mod selskabets store restruktureringsplaner.

Toshiba har haft planer om at opsplitte konglomeratet i tre enheder. Det er en plan, der har været stærkt kritiseret af udenlandske investorer.

Sidste måned kunne Toshiba offentliggøre en revideret plan, der gik på, at virksomheden skulle deles i to, hvortil en række forretningsområder blev solgt fra. Denne plan har mødt modstand internt i selskabet.

Selskabets investorer, heriblandt en række udenlandske hedgefonde, skal stemme om gennemførelsen af planen 24. marts, hvor Toshiba afholder en ekstraordinær generalforsamling.

Reuters skriver desuden, at det er usikkert, hvem der er topchef til den tid. Fra og med i dag vil Taro Shimada tiltræde som konstitueret topchef. Han kom til Toshiba tilbage i 2018, hvor han forinden havde besteredet en direktørpost hos Siemens.

Han har dog givet udtryk for, at han ikke regner med at bestride posten i længere tid, lyder det.

Stort pres fra investorerne

Selskabets opsplitningsplaner blev annonceret som en løsning på flere års uro i selskabet.

Toshibas aktivistiske investorer har sat pres på virksomheden efter Toshiba i en årrække har været præget af ballade og uenigheder.

Den originale plan lød, at hele infrastruktur-forretningen skulle udskilles i et selvstændigt selskab. Det samme sker med ‘technology devices’-forretningen - altså pc'er, processorer og al anden produktion af hardware-enheder.

Det nuværende Toshiba-selskab skulle derved stå tilbage som holdingselskab.

Tilbage i april 2021 valgte Toshibas mangeårige topchef, Nobuaki Kurumatini, at træde tilbage.

Han forlod skuden efter en årrække, hvor der har været stillet spørgsmålstegn ved hans lederskab.

Gennem de seneste tre år, havde Nobuaki Kurumatini gradvist mistet støtten fra selskabets investorer.

Selskabet bestyrelsesformand, Satoshi Tsunakawa, overtog dengang rollen som administrerende direktør - den rolle som han nu er trådt tilbage fra.