Artikel top billede

(Foto: Yandex)

Ruslands største it-selskab storhøster data via skjult kode i iOS og Android

Ruslands største it-selskab, Yandex, høster data i stor stil via skjult kode i apps til iOS og Android. Data sendes til servere i Finland og Rusland.

Den russiske it-kæmpe Yandex høster i det skjulte data i stor stil fra både iPhones og Android-telefoner og sender data til sine servere i Finland og Rusland.

Det sker ifølge Financial Times via skjult kode, som Yandex via sit SDK AppMetrica lader udviklere plante i apps til Android og iOS.

Ifølge avisen blev den skjulte kode opdaget fornylig af udvikleren Zach Edwards.

Yandex: Ikke-personaliserede data
Yandex har efterfølgende bekræftet, at selskabet indsamler data fra “enheder, netværk og IP-adresser’ og lagrer denne data i Finland og Rusland, skriver avisen.

Yandex meddeler, at det drejer sig om ikke-personaliserede data i begrænset omfang.

“Selv om det teoretisk er muligt, er det i praksis ekstremt svært at identificere brugere på baggrund af information, som den, som vi indsamler. Yandex kan ikke gøre det,” lyder det fra selskabet i en meddelelse til Financial Times.

Yandex er på mange måder den russiske pendant til Google og er børsnoteret på New York Stock Exchange med mange amerikanske fonde i ejerkredsen. Dets stifter, Arkady Volozh, bor i Israel.

Selskabets hverdag har i årevis været en balancegang med udvikling som uafhængigt internetmedie på den ene side og de russiske statskrav på den anden side.

Fjerner AppMetrica SDK

Til Financial Times giver flere amerikanske eksperter udtryk for bekymring over lagringen af data i et land som Rusland.

Tidligere chefudvikler for sikkerhed i Apple, Cher Scarlett, siger til avisen, at Yandex kan være forpligtet til at udlevere data til den russiske stat, når først de er lagret på servere i Rusland.

Ifølge Financial Times er mange udviklere allerede i gang med at fjerne AppMetrica SDK fra deres apps, efter Ruslands invasion af Ukraine.

Avisen skriver, at mere end 2.000 apps samtidig har tilføjet AppMetrica SDK siden invasionen af Ukraine - inklusive mange, der ser ud til at tracke ukrainske brugere.

Ifølge avisen er AppMetrica SDK blevet installeret i 21 VPN-apps i de seneste 30 dage.