Artikel top billede

(Foto: Yandex)

Samarbejdspartnene stiger stop: Ruslands største søgemaskine, Yandex, er ‘rystet og isoleret’ efter sanktioner mod Rusland

Vestlige samarbejdspartnere og investorer på vej væk i stor hast fra Ruslands pendant til Google, Yandex, som er ‘rystet og isoleret.’

Vestlige investorer og samarbejdspartnere vender i stor hast ryggen til russiske Yandex, der på mange måder er den russiske pendant til Google.

Yandex står således bag en række tjenester, der ligner dem, som Google udbyder - herunder mail-service, maps, translate, en browser og en stor søgemaskine.

Ifølge Financial Times har en række vestlige samarbejdspartnere som Uber, GrubHub og søgemaskinen DuckDuckGo i de seneste dage gjort klar til at opsige deres aftaler med Yandex.

Selskabet frygter nu for sine ambitioner om at bryde igennem i Tyskland, Tyrkiet, EU og USA.

Yandex har blandt andet tidligere meddelt, at det ville investere 200 millioner kroner i at rulle cloud-services ud i Tyskland i løbet af 2022.

Alle disse planer er nu blevet sat på pause.

Selskabet er ikke direkte ramt af de sanktioner, som de vestlige lande har iværksat mod Rusland, men konsekvenserne af sanktionerne står lige for:

“Der vil komme et tidspunkt, hvor vi ikke kan få fat i den teknologi, som vi har brug for for at vækste vores selskab,” meddeler en talsmand til avisen.

Yandex blev etableret i 1997 og blev børsnoteret på Nasdaq-børsen i New York i maj 2011.

Højeste kurs nåede selskabet for få måneder siden, nemlig i november 2021, hvor det rundede en markedsværdi på 30 milliarder dollar.

I dag er markedsværdien faldet til under syv milliarder dollar.