Artikel top billede

(Foto: Guillaume Perigois)

Europæisk datatilsyn efterlyser afgørende grundlag i ny dataoverførselsaftale mellem EU og USA

Det europæiske datatilsyn er på linje med det danske datatilsyn og mener, at den nye dataoverførselsaftale mellem EU og USA indtil videre er ubrugelig.

Det europæiske datatilsyn EDPB hilser den nye aftale om dataoverførsel mellem USA og EU velkommen, men slår samtidig fast, at der ikke forelægger et nyt overførselsgrundlag.

På godt dansk betyder det, at aftalen indtil videre er ubrugelig i praksis.

Samme melding kom fornylig fra det danske Datatilsynet, der slog fast, at aftalen endnu er for ukonkret til at den kan bruges i praksis.

“Der er tale om en overordnet udmelding, der endnu ikke kan bruges i praksis af danske virksomheder,” lyder det fra Datatilsynet.

To mangler

Helt konkret pegede Datatilsynet på, at udover det manglende overførselsgrundlaget mangler der også en såkaldt tilstrækkeligheds-vurdering.

Med sidstnævnte menes der, at der skal foretages en vurdering af om USA har et databeskyttelsesniveau, der i forhold til EU-standarden er tilstrækkeligt højt.

Det danske Datatilsyn slog dog fast, at aftalen på længere sigt kan være yderst vigtig og få stor betydning for brugen af amerikanske cloud-tjenester på europæisk jord.