Artikel top billede

Kender du Rutube? Mød Ruslands svar på Youtube, Instagram og TikTok

Nye russiske sociale medier er gennem de seneste måneder blevet downloadet millioner af gange i fra Apple og Googles app-butikker, men alligevel er det en svær opgave at få russerne til at droppe udenlandske sociale medier.

Der er næppe mange danskere, der i dag kender tjenester som Yappy, Fiesta og Rutube.

Men i Ruslands er det nogen af de mest downloadede apps i Apples App Store og Google Play.

Det skyldes især at den russiske regering har spærret for borgernes adgang til vestlige sociale medier som Facebook, Instagram og Twitter i forbindelse med den russiske invasion af Ukraine.

I den forbindelse forsøger de russiske myndigheder ifølge den amerikanske avis Wall Street Journal nu at overbevise befolkningen og ikke mindst russiske influencere om, at de skal droppe bøvlet med at omgå de russiske spærringer.

I stedet bør de begynde at bruge russiske alternativer, der delvis er finansieret af staten.

”Vores bloggere bliver nødt til at forlade vestlige platforme, og det er måske helt ok,” konstaterede den russiske premierminister Mikhail Mishustin ifølge Wall Street Journal, da han tidligere på måneden talte til landets parlament, Dumaen.

Fiesta, Yappi og Rubtube

Blandt de løsninger som i øjeblikket bliver promoveret af den russiske stat er blandt det russiske alternativ til Facebook, der hedder VKontakte, som er Ruslands største sociale medie.

Men den russiske stat forsøger også at give mere opmærksomhed til nyere tjenester som Rutube, der et russiske alternativ til Youtube, Instagram-klonen Fiesta og appen Yappi, der er et russisk alternativ til kinesiske TikTok.

Yappi og Fiesta blev begge lanceret i november 2021 og har oplevet stor medvind.

Fiesta strøg i sidste måend ind på førstepladsen over de mest downloadede gratis apps på Apples App Store i Rusland, mens Yappi ifølge Wall Street Journal er blevet downloadet to millioner gange på App Store og Google Play siden februar, mens Rutube i marts er blevet hentet 1,1 millioner gange.

Ejet af gas-gigant

Ifølge Wall Street Journal er en del af udviklingen af de russiske apps blevet finansieret med statslige midler, og samtidige er både Vkontakte og Yappi ejet af datterselskaber til det statsejede russiske gasselskab Gazprom.

Tidligere på måneden lovede Dmitry Peskov, talsperson for den russiske regering, at den russiske stat vil investere yderligere penge i at gøre Rutube mere brugervenlig.

Meget tyder dog på, at russerne ikke har tænkt sig at forlade de vestlige medier lige med det samme.

Ifølge Wall Street Journal besøgte mere end to millioner russiske browser Youtube i sidste måned, mens brugen af VPN-løsninger er steget med 2700 procent i Rusland.