Artikel top billede

(Foto: Photo by Unsplash on Unsplash)

Airbnb fjerner geografiske krav til sine medarbejdere: Kan flytte rundt i verden som det passer dem - her er selskabets fem principper

Hos Airbnb tager man nu hjemmearbejde til helt ny højder. Selskabet har offentliggjort fem nye principper for selskabets ansatte, der frit kan vælge, hvor de vil arbejde fra og samtidig tage deres fulde løn med. Se selskabets fem principper her.

Mens flere og flere virksomheder er i gang med at få de ansatte tilbage på kontorerne, så går amerikanske Airbnb i den modsatte retning.

Airbnbs stifter og topchef Brian Chesky oplyser i en række opslag på Twitter, at det børsnoterede selskab planlægger at tage muligheden for at arbejde fra distancen til helt nye højder.

”For to årtier siden udbredte Silicon Valley-virksomheder en kultur med åbne kontorlandskaber og frynsegoder på arbejdspladsen. I dag omfavner moderne startups fleksibilitet og muligheden for hjemmearbejde. Jeg tror, at det vil være den fremherskende måde, der vil blive arbejdet på i alle virksomheder om 10 år,” skriver han på Twitter.

Her forklarer han samtidig, at de to år med hjemmearbejde under pandemien har været de to mest produktive år for selskabet.

Fem principper

Helt konkret vil Airbnb indføre fem nye radikale principper for hjemmearbejde.

1. Vælg frit mellem kontor og hjemmearbejde

For det første, forklarer Brian Chesky, at de ansatte hos Airbnb opfordres til at arbejde fra den lokation, der passer dem bedst.

Det vil sige, at de på daglig basis frit kan vælge om de vil møde ind på et kontor, arbejde hjemmefra eller fra et helt tredje sted.

2. Tag den fulde løn med dig

Dernæst forklarer han, at du som amerikansk Airbnb-ansat i fremtiden kan vælge flytte lige præcis hvor hen du vil i USA og tage dine fulde løn med dig.

”Du kan flytte hvor hen, du vil i landet uanset om det er San Francisco eller Nashville, og din løn kommer ikke til at ændre sig,” skriver han.

Den politik står i modsætning til den, som eksempelvis Facebook har indført. Her har selskabets topchef Mark Zuckerberg tidligere forudset, at om fem til ti år vil cirka halvdelen af Facebooks ansatte vil arbejde permanent hjemmefra.

Men Facebook har samtidig understreget, at lønnnen vil blive justeret i forhold til de lokale leveomkostinger.

Det vil sige, at en ansat i New York eller San Francisco vil få udbetalt en højere løn end en, der arbejder i stater, hvor leveomkostningerne er lavere.

”Vi betaler godt og vores løn ligger i den høje ende af markedet, men vi betaler markedsprisen. Og den afhænger af lokationen, så det princip vil vi fortsat følge,” har Mark Zuckerberg tidligere sagt.

3. Du må arbejde fra udlandet

Men udover at tillade de Airbnb-ansatte at flytte internet i USA, så får selskabet amerikanske ansatte også mulighed for at kunne bo og arbejde fra udlandet i op til 90 dage om året.

Ud af verdens i øjeblikket 193 forskellige lande kan de Airbnb-ansatte frit vælge mellem at arbejde fra 170 af dem.

4. Skal mødes i en uge hvert kvartal

De frie rammer er dog ikke ens betydende med, at de ansatte ikke kommer til at møde hinanden fysisk.

En gang i kvartalet skal de mødes fysisk med deres kolleger i en periode på en uge af gangen. I nogle tilfælde oftere, lyder det fra Brian Chesky.

”De mest meningsfulde relationer skabes, når man mødes fysisk. Zoom er fantastisk til at fastholde relationer, men det ikke den bedste metode, hvis du ønsker at gøre dem dybere,” skriver Airbnb-chefen og tilføjer:

”Den rette løsninger er at kombinere effektiviteten fra Zoom med de meningsfulde relationer, som skabes når man mødes med hinanden. Vores design for hjemmearbejde forsøger at tage det bedste fra begge verdner.”

5. Krav om koordination og planlægning

Airbnb-chefen understreger samtidig, at det ikke bliver nogen let opgave at implementere brugen af hjemmearbejde.

Derfor kræver det en høj grad af koordination og planlægning.

”Skal vi lykkedes med det, kræver det, at følger en flerårig plan, der indeholder to store produktlanceringen om året, hvilket betyder, at vi hele tiden skal arbejde med høj koordination,” siger han.