Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Elon Musk sikrer internet-adgang til 150.000 ukrainere / Verdenserømt tech-kritiker bliver æresdoktor på CBS / Antallet af danske elbiler fordoblet

Elon Musk sikrer internet-adgang til 150.000 ukrainere. Verdensberømt tech-kritiker bliver æresdoktor på CBS. Antallet af danske elbiler fordoblet. Facebook trækker stikket på podcast-satsning. Kristian Hjort-Madsen får ny toppost i Alm Brand. Danske Geomatic opkøbt af canadisk koncern, og så er det i dag 38 år siden, at Dell blev grundlagt.

Godmorgen folkens.

Det er i dag tirsdag 3. maj, og her kommer dagens morgen-briefing fra Computerworld.

I dag lægger vi ud med historien om Elon Musks internetjeneste Starlink, der har vist sig at have stor værdi i Ukraine.

Det skyldes, at Starlink leverer internetforbindelse via tusindvis af små satelitter, der er i lavt kredsløb om jorden, og dermed er uafhængige af mobilmaster, kabler i jorden eller anden traditionel infrastruktur.

Elon Musk sikrer internet-adgang til 150.000 ukrainere

Den ukrainske regering vurderer, at Elon Musks internettjeneste Starlink har 150.000 aktive brugere om dagen i landet.

Det oplyser Mykhailo Fedorov, der er vice-premierminister og minister for digital transformation i Ukraine, på Twitter.

Starlink er en satelitbaseret internettjeneste og Elon Musk har af flere omgange efter Ruslands invasion af Ukraine sendt store mængder Starlink-terminaler afsted til Ukraine, og det har ifølge Mykhailo Fedorov haft stor betydning under krigen.

”Det er afgørende for Ukraines infrastruktur i de områder, der er blevet ødelagt. Ukraine vil forblive forbundet uanset hvad,” skriver han på Twitter.

Verdensberømt tech-kritiker bliver æresdoktor på CBS

Den amerikanske forfatter og professor ved Harvard Univesity Shoshana Zuboff er blevet udnævnt som æres doktor på Copenhagen Business School (CBS).

Det oplyser Mikkel Flyverboom, der er professor på CBS og medlem af Det Dataetiske Råd, på Twitter.

Shoshana Zuboff er kendt som skarp kritiker af de store techgiganters omfangsrige høst af brugerdata, og hendes anmelderroste bog Overvågningskapitalismen Tidsalder er blandt andet af britiske The Times blevet udråbt til at være den digitale tids svar på Karl Marx’ Das Kapital.

Antallet af danske elbiler fordoblet

Mange har kaldt elbilen for en smartphone på hjul, og der er næppe nogen tvivl om, at introduktionen af elbilen betyder, at bilen nu flytter sig fra at være et stykke mekanik til et stykke elektronik.

Og den udvikling går tilsyneladende lynhurtigt på de danske veje i øjeblikket.

Den 1. maj var der ifølge brancheforeningen Danske Bilimportører således 80.072 indregistrere elbiler i Danmark, hvilket er mere end en fordobling i forhold til samme tid sidste år.

Alene i april var 30 procent af de nyregistrerede danske biler opladelige, og heraf var 13 procent rene elbiler, mens 17 procent var hybrider.

”Danskernes bilkøb bliver stadig mere elektrisk. Vi forventer, at bestanden af elbiler over de kommende år vil stige markant, når leverancesituationen normaliseres, og bilproducenterne løbende lancerer nye bilmodeller i alle priskategorier” siger Mads Rørvig, administrerende direktør for De Danske Bilimportører ifølge foreningens hjemmeside.

Facebook trækker stikket på podcast-satsning

Efter blot et år vælger Facebook at trække stikket på sin podcast-satning, og selskabet vil fjerne alle podcats fra sin platform den 3. juni i år. Det skriver erhvervsmediet Bloomberg,

Ifølge Bloomberg vil Facebook desuden allerede i denne uge helt fjerne muligheden for at brugere kan uploade podcasts til Facebook.

”Vi evaluerer hele tiden de funktioner, som vi tilbyder, så vi kan fokusere på de mest meningsfulde oplevelser,” oplyser en talsperson fra Facebook til Bloomberg, der samtidig bekræfter, at selskabets podcast-tjenesten vil lukke i løbet af de kommende.

Kristian Hjort-Madsen får ny toppost i Alm Brand

Alm Band har netop færdiggjort købet af konkurrenten Codan, og Alm Brands tidligere CIO, Krisitian Hjort-Madsen, får en ny toppost i den sammenlagte koncern.

LinkedIn oplyser han, at han har fået titlen koncerndirektør for forretningsudvikling og teknologi i den nye koncern.

”
I forbindelse med vores køb af Codans danske forretning, er jeg blevet vist den tillid at blive koncerndirektør for 'forretningsudvikling og teknologi' i den nye, samlede koncern,” skriver han på LinkedIn.

Danske Geomatic opkøbt af canadisk koncern

Data- og analysehuset Geomatic er blevet solgt til canadiske Volaris Group, der nu ejer 100 procent af selskabet.

Geomatic har indtil nu været en ejerledet virksomhed, der har haft stifter og direktør Martin Glarvig i spidsen.

”Det har været vigtigt for mig at finde en ejer, der ønskede at løfte Geomatic yderligere, ved at øge investeringen i såvel data og produkter som medarbejdere. At sælge til en ny ejer, der har fokus på sunde veldrevne virksomheder, hvor der investeres i den enkelte medarbejder, og som opererer med et koncept om at investere, udvikle og holde på virksomheder, tiltaler mig”, siger Martin Glarvig ifølge en pressemeddelelse.

Den nye ejer Volaris har i dag mere end 250 kontorer i 35 forskellige lande.

Om dagen i dag: Det er i dag 38 år siden, at Dell blev stiftet.

Den amerikanske it-gigant Dell Computer Corporation blev stiftet den 3. maj 1984 af Michael Dell, der på det tidspunkt var studerende på University of Texas i den amerikanske by Austin.

Selskabet blev i første omgang stiftet under navnet PC’s Limited, og det blev drevet fra Michael Dells kollegieværelse, hvor han solgte computerne direkte til kunderne uden om de traditionelle forhandlere.

I 1987 skiftede PC’s Limited navn til Dell, og selskabet voksede senere hen til at blive en af de største pc-producenter i verden.