Artikel top billede

(Foto: Intel pr)

Intel har arbejdet i årevis på at få foden ind i grafikkort-branchen: Sådan yder det første Arc-grafikkort fra selskabet

Nu er en ny spiller rykket ind i grafikkortbranchen. Vi undersøger om Intels debut er noget værd.

I lang tid var de kun to. Nu er de tre.

Efter to årtiers duopol, er AMD og Nvidia ikke længere de to eneste storspillere på markedet for grafikkort.

Den nye udfordrer er ingen ringere end Intel, som nu er klar med sine første dedikerede grafikkort siden det kortvarigt forsøgte sig genren omkring årtusindskiftet.

Første skud fra stammen er selskabets A300M kollektion tiltænkt bærbare og kompakte maskiner. Her er Intels Arc A370M indtil videre den stærkeste model, med højere frekvenser og en tredjedel flere regneenheder end lillebror A350M.

Denne skal altså ikke bide skeer med klodens mægtigste og stærkeste, men den derimod dyste mod førende prisvenlige kort som Nvidias RTX 3050.

Herunder får du at se, hvordan den klarer sig i den duel i test foretaget af Computerworlds søstermedie, PCWorld.

Store forskelle

Den første disciplin som Intels nye grafikkort dyster i er i benchmark-programmet 3DMark Time Spy, hvor den formår at overhale de RTX 3050 baserede maskiner, mens den overhales af de kraftigere RTX 3050 Ti og RTX 3060 baserede bærbare.

Når det gælder deciderede spil, synes bærbare med RTX 3050 grafikkortene ombord at trække fra Intels nye darling.

I spil som Final Fantasy XIV rykker RTX 3050 netop forbi den Arc 370M baserede maskine fra MSI. Arc kortet kommer heller ikke til at distancere det relativt stærke indbyggede grafikkort fra Intel selv, Iris Xe.

Intels første sejr over RTX 3050 i et decideret spil kommer i Shadow of the Tomb Raider, hvor der leveres meget tæt på de forjættede 60 fps, der skal til for at spil virker nogenlunde flydende.

Helt uspilleligt bliver det dog i nyere, mere avancerede spil som Metro Exodus, hvor der først leveres spilbar ydelse med det tre gange kraftigere RTX 3060. Den store forskel kan dog delvis forklares ved at både Arc 370M og RTX 3050 alene er udstyret med fire gigabyte hukommelse.

Den sidste disciplin omhandler ikke spil, men videoproduktion, hvor grafikkorts store regneevne udnyttes til at forkorte den tid, det tager at redigere video.

I Topaz Video Enhancer klares opgaven næsten fire gange hurtigere end uden et dedikeret grafikkort, mens Intel kortet formår at placere sig lunt halvvejs mellem Nvidias RTX 3050 og RTX 3060 kort.

Rimelig start

Mens Intel altså ikke synes at kunne entydigt hæve sig over Nvidias RTX 3050, gør kortet en anstændig figur overfor det populære grafikkort.

Og dermed har Intel et udgangspunkt, forud for at det første mellemklassekort fra selskabet udkommer, et Arc A550M som med dobbelt op på hukommelse og regnekerner bør kunne bide skeer med Nvidias populære RTX 3060 kort.

To forhold mangler dog fortsat at blive afdækket, før Intels nye sats kan vurderes entydig. Den ene er strømforbruget, som bliver stadig mere vigtig i en tid, hvor der puffes til, hvor meget et grafikkort overhovedet må sluge af strøm

Den anden afgørende faktor er Intels software-understøttelse af hardware og spil, da den kan have afgørende betydning for, hvorvidt et spil kan afvikles gnidningsfrit.

Her mangler Intel at bevise, at de har den ekspertise og det samspil med udviklerne, der skal til for at være med i spillet om gamerne.


Loading ikon