Artikel top billede

Både hovedtelefon og lade etui er markant mindre end tilsvarende konkurrenter. Det afspejles også i batteritiden. (Foto: Peter Hyldal)

Test: In-ear hovedtelefonen der lukker verden ind, giver faktisk mening

Test: Sonys LinkBuds adskiller sig signifikant fra markedets øvrige true wireless-hovedtelefoner. Både design og konstruktion er bygget efter, at du skal kunne høre dine omgivelser lige så godt som musikken. Spørgsmålet er, om det overhovedet giver mening.

Alle moderne in-ear hovedtelefoner har en funktion, der tillader, at du lukker verden ind udenfor. Så du kan høre dine omgivelser. Praktisk både på kontoret og i trafikken.

Teknologien betyder, at du ikke behøver tage dem af i løbet af dagen. I stedet trykker du blot på en knap, når du skal kunne høre omgivelserne.

Det lyder som en drøm for en teenager. Men skal man have fingre i Sonys LinkBuds skal man dog regne med, at man skal på overarbejde efter skole, da prisen for Sonys LinkBuds er 1.600 kroner.

God pasform

LinkBuds er da heller ikke øremærket (get it?) til teenagere, men til dig, der er på farten eller sidder på kontor hele dagen. Oplagt hvis du vil nappe opkald, lytte til musik, deltage i møder med mere uden at skulle have et stort headset på hovedet. Eller at skulle tage de små in-ear hovedtelefoner ud og ind konstant.

Og netop fordi de skal sidde i øret i lang tid, er der gjort ekstra meget ud af pasformen.

Der er en lille ekstra ring, som faktisk er selve højttaleren, der er lavet rundt i ringen. Hullet i midten lader lyd slippe igennem uhindret.

Det er en smart måde at lave såkaldt "hear through."

Det klares normalt ved, at en mikrofon opsnapper lydene fra omgivelserne og smider dem ind gennem højttaleren i hovedtelefonen. Det giver alt andet lige et forvrænget billede i forhold til at have omgivelserne direkte i øregangen.

Personligt synes jeg, at Sonys løsning er fantastisk, da jeg endnu ikke har prøvet en hovedtelefon, der ikke har givet en klaustrofobisk oplevelse, når der omgivelserne skal høres gennem en højttaler.

Så har du det ligesom jeg, er Sonys løsning oplagt. Ulempen er naturligvis at du ikke kan lave støjundertrykkelse. Og fint nok, det er heller ikke pointen med denne hovedtelefon

Let styring

Ser det dumt ud i øret? Ja det gør det faktisk, men heldigvis er LinkBuds så små at du skal tæt på for at se det.

De forsvinder ikke ind i øret, men de stikker ikke ud som de fleste andre.

De sidder godt til, og falder bestemt ikke ud. Igen - det giver mening i forhold til at have dem i hele dagen.

At nappe et opkald med mere er - og skal også være - ret enkelt. Især når de er lavet til at blive brugt hele dagen.

De kan styres med let berøring som alle andre. Her er de virkelig følsomme, og det fungerer også. Fordi de sidder forholdsvist langt inde i øret, strejfer du dem ikke ved et tilfælde.

Du kan også styre via stemmestying med Google eller Amezon Alexa, og her reagerer LinkBuds også fint. De er hverken værre eller bedre end konkurrenterne.

Så al styring er, som vi forventer, og endda lidt over middel.

Ud af boblen

I test viser en hel dag med LinkBuds, at de ikke kræver stor tilvænning. De generer ikke i øret - i hvert fald ikke i mit gennemsnitsøre. Selv efter en hel dag. Og det er jo også pointen.

Der er ingen skarpe kanter eller andet, der giver gener, og lyden dæmpes kun meget lidt af ringen omkring øregangen.

Og netop fordi omgivelserne kører rent igennem til øregangen, opleves det også naturligt.

Batteritiden er omkring fem timer - 12 timer med ladeetui. Det er lige i underkanten, men også et udtryk for, at hovedtelefonerne er så fysisk små.

Den medfølgende app er fremragende omend lidt langsom at få op at køre. Men her kan du indstille det hele, så hovedtelefonen selv justerer lydstyrken i forhold til omgivelserne.

Det betyder, at den skruer op, hvis der er larm. Det er ikke ligefrem anti-støj funktion, men det fungerer faktisk fint.

Funktion før lyd

Sony har lagt stor vægt på, at her er ikke tale om en hovedtelefon til entusiasten. Og er du til lyd i topklasse, skal du lede andre steder. Den opleves spinkel, men ikke hård.

Musikken gengives rart og behageligt, men der mangler dynamik, saft og kraft.

Men de er fine til tale, at nappe et opkald og til høre radio eller baggrundsmusik on/off i løbet af dagen.

LinkBuds er bestemt ikke et sæt hovedtelefoner for alle, og prisen gør dem til et køb, der hører hjemme, hvor chefen skal betale som et alternativ til det normale store headset.

Til private er de ganske enkelt for kostbare i forhold til, hvad du kan få af vellyd til lavere pris på markedet. Men idéen er der bestemt ikke noget i vejen med.


Loading ikon