Artikel top billede

46 centimeter og mere end 5 kilo lige til at hanke op i. Sonys nyeste skud på at ødelægge roen i sommerlandet, er en stor sag. (Foto: Sony PR)

Test: Denne boom-boks står for alt jeg hader ved konceptet - men jeg endte nu alligevel med at holde lidt af den

Computerworld tester: Alle ingredienser til et dysfunktionelt had-forhold er samlet her: Kæmpestor boom-boks med håndtag og mega-bas funktion. Men på en eller anden måde er det lykkedes Sony at gøre den attraktiv med den fine indpakning og overraskende gode lyd.

En højt larmende bærbar højttaler, der kan massere de bare maver, der vises frem ved strand og kajpladser hver sommer, skal man nok være det halve af min alder for at holde af.

Og Sonys SRS-XG500 har netop det, som et ufrivilligt midaldrende publikum vil hade.

Den er jo 46 centimeter lang, har et stort håndtag hele vejen omkring samt bashøjttalere i siden, der kan gøre alle naboerne rasende.

Den runde plastkasse med integreret håndtag er dog pakket flot ind i stofligende materiale. Det giver den et for klassen meget enkelt og fint design.

Tung men smart

På selve boksen er store knapper, der blot gør betjeningen lettere, hvis du ikke lige har din smartphone ved hånden. Her kan du også aktivere mega bass-funktionen direkte.

Vægten er på 5,6 kilo, og det er meget for en bærbar højttaler. Men størrelsen taget i betragtning er det godkendt. For med i vægten er også et stort batteri, der giver op til 30 timers batteritid.

Jeg har haft den oppe på et døgn, dog ikke med mega bass-funktionen slået til. Det ville jeg ikke udsætte mine omgivelser for, og bas er trods alt det, der hiver mest strøm ud af alle lyd apparater.

Tåler næsten alt

Men alt i alt godkendt batteritid, og du skal nok kunne holde fest længere tid, end de fleste holder til.

Basenhederne er 11 centimeter i diameter mens mellemtone/diskant klares af to på 2,5 centimeter. Og hele herligheden er både vand- og støvtæt, så du både kan bruge den på strand og ved pool.

Bagpå finder du justeringer foruden indgang for USB og strøm. Her er også en mikrofon indgang med separat volumen, så du kan give den som popstjerne, hvis du skulle have de lyster.

Og skulle én højttaler ikke være nok er den kompatibel med op mod 100 andre modeller (ifølge Sony).

Som alle boom-bokse kan du stemmestyre og endda få lys og lysmønstre fra højttaleren. Det styres via den udmærkede Sony Music Center App.

Bas med tyngde

Sony lover, at den kan gengive som live musik – den har en Live Sound funktion.

Med den slået til bliver lyden mere rummelig. Til den mere hårdtslående musik giver det en ekstra dimension. Det opleves lidt som om lyden kommer længere ud i rummet.

Selv med ekstra bass funktionen slået til, går Sony ikke amok. Og tak for det.

Der er alt for mange boom-bokse, der spiller med en bas, de ikke kan håndtere, så lydbilledet bliver rodet og mudret at lytte til.

Sony bevarer roen så at sige og får blot bassen mere stram og dyb. Men på bekostning af luft og detaljer i de dybe oktaver. Bassen bliver mere utydelig (trods alt), men på dette punkt er den blandt de bedre i sin klasse.

Når der trykkes godt op for volumen-knappen, bliver Sony lidt presset. Og spiller du via en ringe streaming-tjeneste, kan det især høres på diskanten, der bliver meget udetaljeret.

Men det siger faktisk meget om Sonys kvaliteter, at den kan afsløre de ringe optagelser og hårdt pressede MP3-filer, hvor du i værste tilfælde har under fem procent af musikken med. Men det er en anden sag.

Giv Sony et godt signal at arbejde med, og den leverer et højtråbende lydbillede, der ikke stikker af. Det bliver aldrig hårdt eller skarpt at lytte til. Det tyder på gode kræfter i forstærkerdelen og de digitale kredsløb.

Glem alt om klassisk musik og blide kammertoner. Men hvem køber også en boom-boks til det?

For de få, trods alt

Sony leverer en performance over gennemsnittet. Men prisen er også 3500 kroner. Det er bestemt godkendt for en højttaler med såkaldt IP66 certificering, stort batteri og så videre.

Men du skal virkelig have behovet for at tage den med udenfor, før prisen kan godtages.


Loading ikon