Artikel top billede

50 millioner kroner i løsesum til Conti-gruppen efter ransomware-angreb: Forsikringsselskab nægter at dække beløbet

I en hackerangreb mod en juvelér-gigant, der blandt andet gik ud over flere arabiske kongefamilier, er over 50 millioner kroner blevet udbetalt til den russiske hackergruppe Conti. Og forsikringen dækker ikke.

7,5 milloner dollar svarende til over 54 millioner danske kroner er den sum, det er endt med at koste et britisk juvelérselskab at have haft uvelkomment besøg af en kriminel hackergruppe.

Løsesummen, som luksusjuvelereren Graff Diamonds måtte betale i forbindelse med et ransomware-angreb, skulle udbetales i bitcoin til den russisk tilknyttede Conti-gruppe.

Gruppen havde fået fat i data om juvelerens højprofilerede kunder, kom det frem i en retssag i London skriver mediet Bloomberg.

Gaff Diamonds' kunder tæller blandt andet mellemøstlige kongelige, og Conti endte med at lække data om kongefamilierne i Saudi, De Forenede Arabiske Emirater og Qatar.

Af uklare årsager undskyldte Conti overfor familierne, at de havde lækket deres data, men truede Gaff Diamonds med at lække yderligere.

"Vores mål er at offentliggøre så meget af Graffs information som muligt vedrørende de finansielle erklæringer fra det neoliberale plutokrati USA-UK-EU, som engagerer sig i uhyggeligt dyre indkøb, når deres nationer smuldrer under økonomisk tvang," skrev gruppen ifølge rapporter, som Bloomberg har set.

Og selv om 7,5 millioner dollar lyder af meget, er det faktisk halv pris af, hvad Conti i første omgang krævede af juveleren.

Ingen hjælp at hente hos forsikringsselskab

Foruden angrebet kommer Graff Diamonds også skuffede ud af forløbet efter dialog med virksomhedens forsikringsselskab The Travelers Companies, hvor Graff Diamonds skulle have haft en cyberforsikring.

"De kriminelle truede med målrettet offentliggørelse af vores kunders private køb," forklarer en talsmand for Graff Diamonds.

"Vi var fast besluttet på at tage alle mulige skridt for at beskytte deres interesser og forhandlede derfor en betaling, som med succes neutraliserede denne trussel," fortsætter vedkommende ifølge Bloomberg.

"Vi er ekstremt frustrerede og skuffede over The Travelers forsøg på at undgå afvikling af denne forsikrede risiko. De har ikke efterladt os andre muligheder end at anlægge disse inddrivelsessager ved Landsretten.”