Artikel top billede

Bog: Bevar fokus og tag livet i stiv arm som en romersk kejser

Den stoiske tankegang er et populært bud på, hvordan man bliver bedre til at fokusere samt vælge sine kampe med omhu, og How to Think Like a Roman Emperor: The Stoic Philosophy of Marcus Aurelius giver et bud på, hvad den gamle romer har at fortælle moderne mennesker om dén sag.

Indtil for få år siden var Marcus Aurelius i populærkulturen mest kendt som en aldrende herre, der tidligt i sværd-og-togadramaet Gladiator kvæles af sin lede søn Commodus, der vil være kejser i stedet for kejseren.

Dén lille detalje var ganske vist en let dramatisering af faktiske historiske forhold. Men Marcus Aurelius var dog kejser af Rom gennem knap 20 år, og gennem de seneste år har han vundet ny berømmelse som en af de primære stoiske tænkere.

På vore hjemlige breddegrader trækker blandt andet den meget populære bog Det hele handler ikke om dig i betydelig grad på hans tankegods.

Samtidig er de stoiske tanker om bl.a. mådehold, tålmodighed og accept af tilværelsens gebrækkeligheder og vore medmenneskers dårskab blevet del af værktøjskassen for mange mennesker, der gerne vil blive bedre til at holde fokus, minimere stress og vælge deres kampe med omhu.

How to Think Like a Roman Emperor: The Stoic Philosophy of Marcus Aurelius beskæftiger sig med, hvem ”den sidste gode kejser” faktisk var, dels baseret på historiske kilder, dels på mandens efterladte skrifter.

Men for stoisk interesserede er det mindst lige så interessant, at forfatteren, psykoterapeut Donald Robertson, bygger bro mellem Aurelius’ liv og tanker samt moderne psykologisk viden om, hvordan man bliver et mere fokuseret, udholdende og afbalanceret menneske.

Herunder hvordan man med fordel kan håndtere nogle af de mange arbejdsmæssige og personlige udfordringer, vi stilles overfor, på gennemført stoisk vis.

Det gør How to Think Like a Roman Emperor: The Stoic Philosophy of Marcus Aurelius til oplagt og opbyggelig ferielæsning, hvis man vil forberede sin indre legionær på endnu en stræbsom omgang i felten ved skrivebord og PowerPoint.

Titel: How to Think Like a Roman Emperor: The Stoic Philosophy of Marcus Aurelius / Forfatter: Donald Robertson