Artikel top billede

Bog: Vi går villigt i takt og slet ikke så selvstændige, som vi tror

”Når flokdyret fejler: Hvorfor vi kloge mennesker træffer så mange ukloge beslutninger” forklarer, hvordan autoritetstro og ønsket om at være som alle andre får os til at se stort på moral, omtanke og selvstændig tankegang.

I Monty Python’s Life of Brian slår hovedpersonen vinduet op efter en fornøjelig nat og kigger til sin forbløffelse ud på en menneskemængde, der tror at han er selveste Messias.

Brian forsøger at forklare dem, at de er selvstændige mennesker, der virkelig burde finde på noget bedre at lave end at rende i hælene på ham.

”You’re all individuals! You’re all different!” råber han lettere desperat og folkemængden svarer bekræftende i kor – på nær en enkelt, der lidt paradoksalt bemærker: ”I’m not!”

Det er i en nøddeskal konklusionen på psykolog Henrik Tingleffs bog Når flokdyret fejler – Hvorfor vi kloge mennesker træffer så mange ukloge beslutninger.

Bogen handler om, hvordan vi måske nok mener, at vi træffer selvstændige, velbegrundede og rationelle valg. Men det er langtfra hele sandheden.

For mennesker er også på godt og ondt flokdyr, som bevidst eller ubevidst bruger en masse kræfter på at tilpasse os og følge med alle de andre. Hvilket lidt for ofte medfører, at vi kaster moral, omtanke og selvstændig tankegang på møddingen.

Det gælder lige fra passiv accept af krænkelser på arbejdspladsen til indkøb af vulgært kostbare croissanter fra det helt rigtige hipsterbageri. Eller som da det for nogle år siden – af uransagelige årsager – blev populært blandt mellemledere at holde med Liverpool.

Tingleff trækker på en lang række adfærdsstudier, herunder en del af ældre årgang som af etiske årsager næppe ville kunne gennemføres i dag.

Ud over at kortlægge vore bestræbelser for at følge med flokken konstaterer han også, at vi er svært selvforherligende, hvilket kan forklare de mange anstrengelser for at tage sig godt ud på sociale medier.

Dertil kommer iboende fjendtlighed overfor dem, der ikke ligner eller opfører sig som os selv, samt en udpræget tiltro til autoriteter.

Henrik Tingleff viser gennem talrige eksempler, hvordan flokmentaliteten giver sig udslag i pudsige og undertiden overraskende adfærd, men også hvordan den lidt for ofte har skræmmende og skadelige konsekvenser i stort og småt. Hvilket man som både samfundsborger, leder og medarbejder givetvis kan nikke genkendende til fra tid til anden.

Titel: Når flokdyret fejler – Hvorfor vi kloge mennesker træffer så mange ukloge beslutninger / Forfatter: Henrik Tingleff
IT-JOB

Banedanmark

IT-sikkerhedsarkitekt

JP/Politikens Hus

Netværkstekniker

Danske Commodities A/S

Business controller

NetIP A/S

IT-konsulenter
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere