Artikel top billede

(Foto: Asus PR)

Der opstod panik efter Datatilsynets forbud til Helsingør - KL kalder medarbejdere hjem fra ferie

For Helsingør Kommune er det svært at se, hvordan man med kort varsel skal omstille undervisningen uden brug af det gængse Google-værktøjer efter sommerferien. De beder KL om hjælp til at løse problemet.

Efter Datatilsynet i sidste uge udstak et forbud til Helsingør Kommune mod at bruge programmet Google Workspace, har både Helsingør Kommune og - indirekte - de andre kommuner, der har fulgt samme praksis, fået til opgave at få datasagerne bragt i orden og dokumenteret dette.

Til Politiken siger formanden for børne- og uddannelsesudvalget i Helsingør, Claus Birkelyng (K), at han mener, at det omgående forbud er en urimeligt kort frist at give kommunen.

Her indvender Politikens journalist, at Datatilsynet allerede i september bad kommunen om en plan for at beskytte datatsikkerheden. Til dette svarer Claus Birkelyng:

"Det kender jeg ikke noget til. Det var, før jeg blev valgt. Men jeg ved, at det bliver meget svært at finde et alternativ til it i skolen, da vi har fået en ny økonomisk aftale med KL, Kommunernes Landsforening, der sætter os under pres".

I samme artikel giver Helsingørs Viceborgmester, Mette Lene Jensen (V), udtryk for bekymring om, om kommunen er nødt til helt at droppe it-undervisningen på baggrund af forbuddet.

Hun beder Kommunernes Landsforening (KL) om at komme på banen, for at være med til at finde en løsning.

Hos KL er flere centrale personer blevet bedt om at afbryde sommerferien, for at tage stilling til sagen.

Flere kommune kan blive ramt af forbuddet

I forbindelse med sagen, har flere misforståelser svirret i de danske medier om, hvad Datatilsynets afgørelse præcist er et forbud om.

Det har blandt andet været nødvendigt hos både Politiken og hos DR at efterpræcisere, at afgørelsen udelukkende retter sig mod Helsingør Kommune, og ikke er et generelt forbud mod alle landets kommuner.

Misforståelsen kan være opstået idet Allan Frank hos Datatilsynet opfordrer andre af landets kommuner til at læse afgørelsen grundigt igennem.

Selv om denne specifikke sag kun omhandler Helsingør Kommune, og det derfor også kun er Helsingør Kommune, der har fået dette påbud ok brug af Chromebooks, så kan der være anledning til for andre kommuner, at se på egen praksis efter denne afgørelse.

Allan Frank forklarer til DR, at tilsynet ikke har taget stilling til, om brugen af Google Workspace i andre kommuner overskrider reglerne.

Folkeskolerne i omkring halvdelen af landets 98 kommuner bruger i dag Googles bærbare Chromebooks i undervisningen samt andre Google-værktøjer.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere