Artikel top billede

(Foto: Oracle/PR)

Nyt søgsmål mod Oracle: Beskyldes for at høste data og opbygge profiler på milliarder af mennesker over hele verden

En privacy-aktivist er på vej mod et søgsmål mod Oracle, som han hævder opbygger profiler på milliarder af mennesker verden over.

Den amerikanske tech-gigant Oracle er nu målet for et nyt stort gruppesøgsmål, hvor selskabet beskyldes for at have opbygget profiler på op mod fem milliarder mennesker, og efterfølgende have solgt oplysninger til tredje part.

Søgsmålet er anlagt at aktivisten Johnny Ryan, der er en del af den irske privacy-organisation Irish Council for Civil Liberties (ICCL), som også tidligere har stået bag søgsmål rettet mod Google, Amazon og Microsoft.

Organisationen hævder ifølge retsdokumenter fra en californisk domstol, at Oracle har opbygget profiler på op mod fem milliarder personer.

Larry Ellison: Vi kan forudse dit næste indkøb
Anklagerne bygger ifølge mediet The Register dels på en Oracle-præsentation fra 2016, hvor Oracles grundlægger Larry Ellison beskriver, hvordan data bliver indsamlet og efterfølgende kan bruges af virksomheder til forudse handelsmønstre blandt forbrugere.

Præsentationen er stadigvæk tilgængelig online, og her kan man høre Larry Ellison tale om, hvordan selskabet kan anvende data om folks sociale aktiviteter og mikro-lokationer, hvilket eksempelvis kan være oplysninger om, hvor meget tid en given kunde bruger ved en specifik hylde i en specifik butik.

”Når vi indsamler de informationer om forbrugerne og kombinerer det med deres demokratiske profil, deres tidligere indkøbshistorik, så betyder det, at vi har ret gode muligheder for at forudse, hvad kunden vil købe næste gang,” sagde Larry Ellison.

Vil stoppe datahøst

Ifølge ICCL indeholder Oracles profiler navne, hjemmeadresse, mail-adresser- e-handels-historik, indkomstoplysninger, interesse, politiske holdninger, lokationsdata og oplysninger om deres aktiviteter online.

”Der er tale om en Fortune 500-virksomhed, der har en farlig mission om at tracke hver eneste person i verden og ønsker at finde ud af, hvad de laver,” siger Johnny Ryan ifølge en skriftlige udtalelse, hvor han oplyser, at formålet med søgsmålet er at bremse det, som han omtaler som ’Oracles overvågningsmaskine’.