Artikel top billede

Streaming: Kronen slår revner til november

The Crown er velfortalt og ekstremt flot produceret nutidshistorie – også for dem, der ikke kunne drømme om at købe Billed-Bladet – og i sæson 5 blæser det for alvor op til storm.

I århundreder vidste alle, at kongens magt og status var givet af selveste Vorherre – og at man hurtigt kunne vinde et stævnemøde med en skarp økse på nærmeste skafot ved at udtrykke uenighed.

Siden er det gået lidt ned ad bakke med ærbødigheden, og en del kongelige har fra tid til anden nok ønsket, at man kunne genindføre den gamle skik. Hvilket med sikkerhed ville have gjort store dele af særligt den britiske journaliststand 25 centimeter kortere op gennem 90’erne.

For i dén periode blæste det for alvor op til storm i det britiske kongehus, mens skeletterne væltede ud af skabene på avisernes forsider.

Det er netop dette tidsrum, der dækkes i sæson fem af The Crown, som får premiere på Netflix til november.

Sæsonens dominerende tema er selvsagt ægteskabet mellem prinsesse Diana og kronprins Charles, der stødte endegyldigt på grund.

Men det samme skete som bekendt for blandt andet prins Andrew og Sarah Ferguson, ligesom en del af Windsor Castle brændte ned.

Det var ikke helt nemme år for det britiske monarki. Til gengæld er der rigeligt stof at tage fat på.

Gennem de seneste år har The Crown stået som et af de fremmeste eksempler på velfortalt og ekstremt flot produceret nutidshistorie – selv om det i sagens natur er umuligt at verificere præcis, hvad der er blevet sagt af hvem i diverse soveværelser, tronsale og jagtslotte.

Men producenterne har gjort deres research særdeles grundigt, ligesom manuskriptforfatterne dygtigt spinder en fortælling, der kombinerer royalt petitstof med storpolitik og den rivende udvikling, verden i stort og småt har gennemgået siden 2. Verdenskrig.

Serien bliver bestemt heller ikke ringere af, at der generelt er fremragende skuespillere i hovedrollerne.

Det gør alt sammen The Crown spændende og seværdig, så ser man ikke allerede med, bør man give serien en chance. Også selv om man hører til dem, der hellere vil grave sin milt ud med en ske end at købe et eksemplar af Billed-Bladet.

Da fortællingen dækker en periode på mere end halvtreds år, har man løbende skiftet skuespillere i hovedrollerne, og også i sæson 5 er der nye kræfter i front.

Fra sæson 5 portrætteres Dronning Elizabeth II således af Imelda Staunton, der bl.a. er kendt som infame Dolores Umbridge (Dolora Nidkjær) i Harry Potter-filmene.

Hendes bedre halvdel prins Philip spilles af Jonathan Pryce, der gjorde det fremragende som den religiøse fanatiker The Sparrow i Game of Thrones – og som blev Oscarnomineret for sin rolle som pave Francis i The Two Popes.

Der er også udskiftning på resten af familiefronten, ligesom man bl.a. møder hovedpersoner fra britisk politik, herunder John Major og Tony Blair.

Oprindelig var planen at lade serien slutte med femte sæson. Men Netflix besluttede at nuppe endnu en rundtur i de royale gemakker, hvorfor sæson 6 af The Crown – der givetvis kommer næste år – slutter dramatiseringen af historien om den hårdt prøvede britiske kongefamilie.

Titel: The Crown / Sæson 1-4 kan streames på Netflix, sæson 5 får premiere til november




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Test Engineer

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere