Artikel top billede

Streaming: Kronen slår revner til november

The Crown er velfortalt og ekstremt flot produceret nutidshistorie – også for dem, der ikke kunne drømme om at købe Billed-Bladet – og i sæson 5 blæser det for alvor op til storm.

I århundreder vidste alle, at kongens magt og status var givet af selveste Vorherre – og at man hurtigt kunne vinde et stævnemøde med en skarp økse på nærmeste skafot ved at udtrykke uenighed.

Siden er det gået lidt ned ad bakke med ærbødigheden, og en del kongelige har fra tid til anden nok ønsket, at man kunne genindføre den gamle skik. Hvilket med sikkerhed ville have gjort store dele af særligt den britiske journaliststand 25 centimeter kortere op gennem 90’erne.

For i dén periode blæste det for alvor op til storm i det britiske kongehus, mens skeletterne væltede ud af skabene på avisernes forsider.

Det er netop dette tidsrum, der dækkes i sæson fem af The Crown, som får premiere på Netflix til november.

Sæsonens dominerende tema er selvsagt ægteskabet mellem prinsesse Diana og kronprins Charles, der stødte endegyldigt på grund.

Men det samme skete som bekendt for blandt andet prins Andrew og Sarah Ferguson, ligesom en del af Windsor Castle brændte ned.

Det var ikke helt nemme år for det britiske monarki. Til gengæld er der rigeligt stof at tage fat på.

Gennem de seneste år har The Crown stået som et af de fremmeste eksempler på velfortalt og ekstremt flot produceret nutidshistorie – selv om det i sagens natur er umuligt at verificere præcis, hvad der er blevet sagt af hvem i diverse soveværelser, tronsale og jagtslotte.

Men producenterne har gjort deres research særdeles grundigt, ligesom manuskriptforfatterne dygtigt spinder en fortælling, der kombinerer royalt petitstof med storpolitik og den rivende udvikling, verden i stort og småt har gennemgået siden 2. Verdenskrig.

Serien bliver bestemt heller ikke ringere af, at der generelt er fremragende skuespillere i hovedrollerne.

Det gør alt sammen The Crown spændende og seværdig, så ser man ikke allerede med, bør man give serien en chance. Også selv om man hører til dem, der hellere vil grave sin milt ud med en ske end at købe et eksemplar af Billed-Bladet.

Da fortællingen dækker en periode på mere end halvtreds år, har man løbende skiftet skuespillere i hovedrollerne, og også i sæson 5 er der nye kræfter i front.

Fra sæson 5 portrætteres Dronning Elizabeth II således af Imelda Staunton, der bl.a. er kendt som infame Dolores Umbridge (Dolora Nidkjær) i Harry Potter-filmene.

Hendes bedre halvdel prins Philip spilles af Jonathan Pryce, der gjorde det fremragende som den religiøse fanatiker The Sparrow i Game of Thrones – og som blev Oscarnomineret for sin rolle som pave Francis i The Two Popes.

Der er også udskiftning på resten af familiefronten, ligesom man bl.a. møder hovedpersoner fra britisk politik, herunder John Major og Tony Blair.

Oprindelig var planen at lade serien slutte med femte sæson. Men Netflix besluttede at nuppe endnu en rundtur i de royale gemakker, hvorfor sæson 6 af The Crown – der givetvis kommer næste år – slutter dramatiseringen af historien om den hårdt prøvede britiske kongefamilie.

Titel: The Crown / Sæson 1-4 kan streames på Netflix, sæson 5 får premiere til november
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
MS Power Platform

På dette seminar kan du høre mere om mulighederne i Power Apps, og hvordan du kommer igang med at skabe værdi med Microsofts low code/no code-platform. Du kan også få inspiration fra organisationer, der i dag allerede er godt i gang og som har gjort sig deres erfaringer med platformen. Hvad virker? Og hvad virker ikke?

28. september 2022 | Læs mere


Strategisk brug af cloud: Få styr på compliance, infrastruktur og industry clouds

På denne konference klæder vi dig på at træffe de strategiske de valg, som der ligger bag hybrid cloud. Og vi går i dybden med de compliance- og sikkerhedsmæssige udfordringer og beslutninger der følger med cloud-løsninger

29. september 2022 | Læs mere


Årets CISO 2022 - Sådan arbejder du med sikkerhed, systemer og ledelse

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2022 på denne konference.

05. oktober 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital