Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Sverige vil skrotte heftige strøm-rabatter til svenske datacentre

Sverige vil skrotte de rabatter, som de svenske datacentre i dag får på deres strøm.

De svenske datacenter-selskabers strømregninger står til at stige inden længe.

Sverige vil nemlig hurtigst muligt skrotte de rabatter, som de svenske datacentre siden 2017 har fået på de svenske strøm-afgifter.

Istedet vil den svenske regering have datacentrene til at betale fuld strøm-afgift på linie med de øvrige svenske virksomheder.

Sverige indførte rabat-ordningen i 2017 for at give de store datacenter-selskaber incitamenter til at etablere sig og bygge i Sverige.

Ifølge den svenske Riksrevisionen har rabatten i de fem år, der er gået, kostet den svenske statskasse 1,3 milliarder svenske kroner.

Beløbet står til at blive større, da datacenter-selskaberne kan søge om rabatten op til tre år efter, at strømmen er forbrugt.

Rabatten gælder alle datacentre, der forbruger mere end 0,1 megawatt. Omkring 80 svenske datacentre får i øjeblikket rabatten.

Den svenske Riksrevision kom for få dage med sønderlemmende kritik af håndteringen af rabat-ordningen, som Riksrevisionen konkluderer har været stærkt mangelfuld i både planlægning, udførelse og opfølgning.

Desuden står Sverige som andre lande for tiden overfor energikrise.

Det svenske Finansministerium meddeler da også, at vilkårene har ændret sig, siden rabatordningen blev indført i 2017.

“Under de nuværende omstændigheder bør datacentene gives yderligere incitamenter til energieffektivitet og derfor beskattes på samme måde som servicesektoren generelt,” lyder det fra det svenske finansministerium i en denne besked.