Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Visma byder en halv milliard for norsk tech-selskab / Britisk fødevarekoncern ramt af ransomware-angreb / TikTok står til bøde på 200 millioner

Visma byder en halv milliard for norsk tech-selskab. Britisk fødevarekoncern ramt af ransomware-angreb. TikTok står til bøde på 200 millioner. Derfor gør apps dig stresset.

Godmorgen og velkommen til tirsdagens udgave af Computerworlds morgen-briefing.

Bag tasterne sidder Rasmus Ferdinand Ginman, der har sammensat det tidlige nyhedsoverblik fra it-verdenen.

Rigtig god læselyst

Visma byder en halv milliard for norsk tech-selskab

Den norske Visma-koncern har lagt ent bud på en anden norsk tech-virksomhed.

Visma ønsker nemlig at købe House of Control, der er noteret på den norske børs.

Visma tilbyder at købe aktierne for syv norske kroner stykket, hvilket er 60 procent højere end lukkekursen 23. september.

Tilbuddet værdisætter House of Control til en markedsværdi på omkring 689 millioner norske kroner.

House of Control udvikler SaaS-løsninger til kontrakthåndtering og IFRS 16-compliance til kunder i Norden.

"House of Control leverer forretningskritiske SaaS-løsninger, som i høj grad komplementerer vores eksisterende produkter, og vi er meget glade for denne mulighed for at invitere dem ind i Visma-familien," siger Merete Hverven, koncernchef i Visma.

Bestyrelsen i House of Control anbefaler enstemmigt, at selskabets aktionærer accepterer tilbuddet, lyder det.

Britisk fødevarekoncern ramt af ransomware-angreb

Daylesford Organic, et luksusfødevarefirma fra Storbritannien, er blevet ramt af et ransomware-angreb.

Selskabet sælger blandt andet fødevarer til en række kendte personligheder, og de kunders informationer er nu lagt ud på nettet af russiske hackere, skriver britiske The Times.

Blandt kendisserne, der har fået lækket hjemmeadresser og andre personlige informationer, findes Sir David Attenborough, Jeremy Clarkson, snookerspilleren Ronnie O'Sullivan og Lady Sarah Chatto, kongens kusine.

Oplysningerne ligger nu på dark web under navnet Snatch, hvilket er en reference til en Guy Ritchie-film fra 2000 med Brad Pitt i hovedrollen, lyder det.

Hackerne har krævet løsesum i form af kryptovaluta, men det har ejeren af virksomheden valgt ikke at betale.

TikTok står til bøde på 200 millioner

Det kinesiske sociale medie TikTok risikerer nu at få en bøde på 27 millioner euro, svarende til 200 millioner kroner.

Det sker fordi, man i Storbritannien påstår, at mediet har indsamlet data på børn under 13 år uden et gældende samtykke.

Den britiske vagthund oplyser til BBC, at dette brud fandt sted mere end to år tilbage, men at der stadig ikke er taget stilling til sagen.

Myndighederne har afleveret en juridisk dokument, der går forud for en bøde, til TikTok Inc og TikTok Information Technologies UK Limited.

Derfor gør apps dig stresset

Det er stressende, at apps opsamler en masse personlig data om os.

Det viser ny forskning fra Københavns Universitet, der har målt hvor "klamme" apps kan føles for brugerne, er derfor er der behov for handling fra industri og politikere, skriver KU i en pressemeddelelse.

"Man skulle næsten tro, at vi betragter følelsen af ubehag som en uundgåelig del af brugeroplevelsen. På en eller anden måde er vi blevet trænet til at leve med at være følelsesmæssigt stressede. Men spørgsmålet er, om det kan forsvares at behandle mennesker og deres følelsestilstand så elendigt," siger Irina Shklovski, professor ved Datalogisk Institut (DIKU), Københavns Universitet.

Forskerne bag projektet har inddelt problematikken i tre elementer, der alle bidrager til at gøre en app "klam."

Første element er, at en app skal overskride brugerens perosnlige grænser. For det andet skal det ske uventet. Og for det tredje skal der være en underliggende, men udefinerbar trussel. Høj score i alle tre kategorier summer op til en særdeles klam app, lyder det.