Artikel top billede

Google siger nej: Derfor vil vi ikke være med til at betale for europæisk internet

Google vil ikke være med til at betale for udbygning af det europæiske internet, som en række store teleselskaber har forlangt. Årsag: Det kan blive farligt.

Tak. Men nej tak.

Sådan lyder reaktionen fra Google på en række store europæiske teleselskabers forslag om, at de store tech-selskaber som Netflix, Google og Facebook skal være med til at betale for udbygningen af det europæiske internet.

Teleselskaberne mener, at de store tech-selskabers trafik-tunge tjenester er blandt hovedårsagerne til, at de årligt skal investere store milliard-beløb i udbygning og kapacitet-forhøjelser af netværk og lignende.

Og derfor bør de være med til at betale for det netværk, som de er fuldstændigt afhængige af for at drive deres forretning.

Men ideen er dårlig.

Og det var den også, da den første gang blev præsenteret for 10 år siden.

Sådan lyder det fra Googles europæiske chef, Matt Brittin.

Han mener, at ideen om, at indholds-leverandørerne skal være med til at betale for udbygning af internettet, kan blive en trussel mod Europas net-neutralitet og åbne adgang til internettet.

“Indførelsen af et princip om afsender-betaling er ikke en ny ide og vil ændre mange af principperne bag det åbne internet,” siger han ifølge Reuters.

Diskussionen om net-neutralitet pågik for alvor for nogle år siden.

Net-neutralitets-begrebet sikrer, at alle internet-udbydere behandler al data ligeligt uden at gøre forskel eller diskriminere på baggrund af eksempelvis indhold, platform, applikation, bruger-id og lignende.

Matt Brittin siger ifølge Reuters, at det kan få negative konsekvenser for de europæiske forbrugere, hvis der indføres et princip om, at indholds-leverandørerne skal være med til at betale for internettet.

Underforstået, at det kan føre til, at den netværks-neutralitet, som EU i dag nyder godt af, kan blive udfordret.

Han peger desuden på, at Google allerede har investeret mange millioner euro i netværk i Europa.

De er gået til etabling af fem undersøiske kabler, caches til 20 lokale netværk og etablering af seks datacentre i Europa og anden infrastruktur, som ifølge ham gør, at Google selv fører trafikken 99 procent af vejen frem til slutbrugerne.