Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: © Deutscher Bundestag / Achim Melde / Achim Melde)

Cybersikkerhedschef får sparket efter anklager om russiske forbindelser

Tysk cybersikkerhedschef står til fyring efter forlydender om tætte forbindelser til russiske efterretningstjenester, rapporterer flere medier.

Chefen for det tyske føderale cybersikkerhedsagentur (BSI), Arne Schönbohm, står til at blive fyret, efter forlydender om, at sikkerhedschefen har haft forbindelse til russiske efterretningstjenester.

Det siger kilder i den tyske til nyhedsbureauet AFP.

Det tyske indenrigsministerium tager meldingerne ”meget seriøst” og ”undersøger dem grundigt”, rapporterer mediet.

Schönbohm var med til at stifte det tyske råd for cybersikkerhed med base i Berlin i 2012. Rådet har sidenhen rådgivet virksomheder, offentlige institutioner og beslutningstagere omkring cybersikkerhedsspørgsmål.

Og det er altså dette råd, der nu er kommet under beskydning og beskyldes for at have kontakt til russiske efterretningstjenester.

Ifølge en undersøgelse, som et satire-program på den tyske tv-kanal ZDF har foretaget, så har Schönbohm bibeholdt sine forbindelser til rådet.

Det tyske dagblad Handelsblatt beretter, at der er stor irritation på grund af beskyldningerne i den tyske regering, og indenrigsministeriet undersøger alle muligheder hvorpå, der kan tages hånd om situationen, lyder det.

Det tyske råd for cybersikkerhed har i en pressemeddelelse på rådets hjemmeside afvist alle beskyldninger og kaldt beskyldningerne for absurde.

Tyskland har flere gange de senere år beskyldt netop Rusland for at stå bag flere forsøg på blandt andet cyberspionage.

Den mest kendte sag er fra 2015, hvor computernetværket i Forbundsdagen – det tyske parlament - blev paralyseret og tvunget til at være offline i flere dage, til man fandt en løsning.

Her lød det, at russiske hackere stod bag angrebet.

Rusland har benægtet at stå bag disse aktiviteter.

BSI har tidligere været ude at advare om, at virksomheder, enkeltpersoner og kritisk infrastruktur kan være mulige mål for russiske cyberangreb.

Beskyldningerne mod Schönbohm kommer i kølvandet på det, der flere steder bliver betegnet som sabotage mod landets jernbanenet, der lørdag lammede al togtrafik i flere timer i Nordtyskland.

Flere embedsmænd peger fingeren mod Rusland i den sammenhæng set i kontekst med sabotagen mod Nord Stream-gasledningerne for få uger siden.