Artikel top billede

Godt nyt til programmørerne: Det forhadte ‘skud-sekund’ står til at blive afskaffet fra 2035

Det af mange programmører forhadte ‘skud-sekund’ - der med uregelmæssige mellemrum indsættes som et ekstra-sekund for at få tiden til at passe - står til at blive afskaffet fra 2035.

Der er godt nyt for verdens it-systemer og programmører:

Fra 2035 afskaffes det såkaldte ‘skud-sekund,’ som siden 1972 er blevet anvendt som et ekstra sekund, der indpasses i tiden for at få den til at passe.

Beslutningen om at sende skud-sekundet til tidens evige jagtmarker blev truffet i fredags i Paris på den store internationale konference for vægt og måleenheder [‘The General Conference on Weights and Measures’]

Det ekstra sekund er siden 1972 blevet indsat i tiden med ujævne mellemrum for at udligne den forskel, der er mellem atomtid og den reelle tid.

Siden 1972 er der blevet indsat et skudsekund 27 gange i tiden.

Uregelmæssigheden har adskillige gange givet problemer med software og it-systemer verden over. Normalt har programmørerne fået mulighed for at indrette systemerne i god tid.

Der er flere eksempler på, at det kan gå galt, hvis ikke systemerne forberedes.

Eksempelvis crashede det store site Reddit i 2012 helt sammen, da serverne gik ned på grund af det ekstra sekund, mens Cloudflares DNS-tjenester gik ned i 2016 på grund af skud-sekundet.

'En kæmpe-plage'

Meta/Facebook og andre selskaber anvender i dag en teknik, der hedder ‘smearing’ for at tage højde for uregelmæssigheden.

“Hvert eneste skud-sekund er en kæmpe-plage for alle mennesker, der håndterer hardware-infrastruktur,” har det tidligere lydt fra Meta i denne blogpost, hvor Meta argumenterer for, at skud-sekundet skal fjernes fra jordens overflade.

Til fredagens topmøde i ‘‘The General Conference on Weights and Measures’’ stemte USA, Canada og Frankrig for, at skud-sekundet skal afskaffes inden udgangen af 2035, mens Rusland stemte imod.

Ifølge Engadget har Rusland indkoorporeret skud-sekundet i landets navigations-system Glonass, mens det amerikanske GPS-system ikke har indarbejdet det ekstra sekund.

Angiveligt risikerer Rusland at skulle opsende nye satelliter, hvis skud-sekundet afskaffes.

En afskaffelse kræver dog også, at den internationale telekommunikations-sammenlutning stemmer for.