Artikel top billede

Bog: Frivillige kortlægger giftmord og krigsforbrydelser med open source

I “We Are Bellingcat: Global Crime, Online Sleuths, and the Bold Future of News” fortæller grundlæggeren, hvordan netværket kommer til bunds i sager, som magthavere, kleptokrater og kriminelle helst vil begrave under misinformation.

Bellingcat har en stor del af æren for, at sandheden er kommet for en dag om nedskydningen af Malaysian Airlines Flight 17 over Ukraine, Assads brug af kemiske våben i den syriske borgerkrig og forgiftningen af den russiske dobbeltagent Sergei Skripal og hans datter i England.

De onlinebaserede efterforskere har imidlertid også knækket talrige andre sager, som ellers hører til i departementet for undersøgende journalistik og efterforskningsarbejde på højt niveau.

Lige fra kortlægning af den ekstremt voldsomme eksplosion i Bagdad i 2020 til sporing af pædofile på grundlag af ét sløret foto af en palmestrand og meget, meget mere.

I “We Are Bellingcat: Global Crime, Online Sleuths, and the Bold Future of News” fortæller stifteren selv historien om, hvordan et netværk af frivillige it-eksperter, onlinejournalister og dataanalytikere er kommet så langt.

Ligeledes får man i bogen den spændende baggrund for, hvordan de bruger frit tilgængelige open source-baserede værktøjer – og en hel del stædighed – til at komme til bunds i sager, som magthavere, kriminelle syndikater, kleptokrater og politiske ekstremister helst ser begravet under et tykt lag misinformation.

Det stod ellers ikke skrevet i stjernerne, at Eliot Higgins skulle sætte sit navn på meget andet end high-score listen i de computerspil, han også har brugt en hel del tid på.

Men efter at have fejlet i gymnasiet og siden kastede sig over finans og blogging, begyndte han at interessere sig for begivenhederne under Det Arabiske Forår.

Her blev han gennem intens YouTube-kigning lidt af en våbenekspert og begyndte blandt andet at holde rede på, hvilket materiel der blev brugt i Syrien.

Siden startede han en Kickstarter-kampagne for at finansiere opbygningen af aktiviteter blandt en gruppe frivillige journalister og efterforskere – Bellingcat – og så gik det ellers slag i slag.

Det fortæller han alt sammen om i bogen, ligesom man får en mere grundig indføring i de værktøjer og metoder, gruppen bruger til at få sandheden frem.

“We Are Bellingcat: Global Crime, Online Sleuths, and the Bold Future of News” har høstet ros fra en næsten uendelig stribe af medier, og som den respekterede internationale iagttager Anne Applebaum konstaterer:

“If you don't know what Bellingcat is, this is your chance to learn: We Are Bellingcat tells the story of the most innovative practitioners of open-source intelligence and online journalism in the world.”

I dette glimrende interview fortæller Higgins selv mere om metoderne. Ligesom vi også her på Computerworld tidligere har skrevet flere gange om gruppens aktiviteter – senest om hvordan de bruger data til at skabe et opdateret kort over Ruslands krig i Ukraine.

Titel: We Are Bellingcat: Global Crime, Online Sleuths, and the Bold Future of News

Forfatter: Eliot Higgins




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere