Artikel top billede

Bog: Frivillige kortlægger giftmord og krigsforbrydelser med open source

I “We Are Bellingcat: Global Crime, Online Sleuths, and the Bold Future of News” fortæller grundlæggeren, hvordan netværket kommer til bunds i sager, som magthavere, kleptokrater og kriminelle helst vil begrave under misinformation.

Bellingcat har en stor del af æren for, at sandheden er kommet for en dag om nedskydningen af Malaysian Airlines Flight 17 over Ukraine, Assads brug af kemiske våben i den syriske borgerkrig og forgiftningen af den russiske dobbeltagent Sergei Skripal og hans datter i England.

De onlinebaserede efterforskere har imidlertid også knækket talrige andre sager, som ellers hører til i departementet for undersøgende journalistik og efterforskningsarbejde på højt niveau.

Lige fra kortlægning af den ekstremt voldsomme eksplosion i Bagdad i 2020 til sporing af pædofile på grundlag af ét sløret foto af en palmestrand og meget, meget mere.

I “We Are Bellingcat: Global Crime, Online Sleuths, and the Bold Future of News” fortæller stifteren selv historien om, hvordan et netværk af frivillige it-eksperter, onlinejournalister og dataanalytikere er kommet så langt.

Ligeledes får man i bogen den spændende baggrund for, hvordan de bruger frit tilgængelige open source-baserede værktøjer – og en hel del stædighed – til at komme til bunds i sager, som magthavere, kriminelle syndikater, kleptokrater og politiske ekstremister helst ser begravet under et tykt lag misinformation.

Det stod ellers ikke skrevet i stjernerne, at Eliot Higgins skulle sætte sit navn på meget andet end high-score listen i de computerspil, han også har brugt en hel del tid på.

Men efter at have fejlet i gymnasiet og siden kastede sig over finans og blogging, begyndte han at interessere sig for begivenhederne under Det Arabiske Forår.

Her blev han gennem intens YouTube-kigning lidt af en våbenekspert og begyndte blandt andet at holde rede på, hvilket materiel der blev brugt i Syrien.

Siden startede han en Kickstarter-kampagne for at finansiere opbygningen af aktiviteter blandt en gruppe frivillige journalister og efterforskere – Bellingcat – og så gik det ellers slag i slag.

Det fortæller han alt sammen om i bogen, ligesom man får en mere grundig indføring i de værktøjer og metoder, gruppen bruger til at få sandheden frem.

“We Are Bellingcat: Global Crime, Online Sleuths, and the Bold Future of News” har høstet ros fra en næsten uendelig stribe af medier, og som den respekterede internationale iagttager Anne Applebaum konstaterer:

“If you don't know what Bellingcat is, this is your chance to learn: We Are Bellingcat tells the story of the most innovative practitioners of open-source intelligence and online journalism in the world.”

I dette glimrende interview fortæller Higgins selv mere om metoderne. Ligesom vi også her på Computerworld tidligere har skrevet flere gange om gruppens aktiviteter – senest om hvordan de bruger data til at skabe et opdateret kort over Ruslands krig i Ukraine.

Titel: We Are Bellingcat: Global Crime, Online Sleuths, and the Bold Future of News

Forfatter: Eliot Higgins
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Trusselsvurderinger – hvorfor er de så forskellige?

19. december 2023 | Læs mere