Mærsk-gruppen sætter it-aktier til salg

It figurerer ikke længere blandt A.P. Møller-Mærsk forretningsområder, men endnu har rederigruppen et engagement på området. Nu har selskabet sat aktierne i Cryptomathic, Premitech og Scalepoint til salg. Det er den tidligere Mærsk Data topchef Steen Knudsens opgave at finde de bedste købere af selskaberne.

It figurerer ikke længere blandt A.P. Møller-Mærsk forretningsområder, men endnu har rederigruppen et engagement på området. Aktierne i Cryptomathic, Premitech og Scalepoint er til salg.

Det er den tidligere Mærsk Data topchef Steen Knudsens opgave at finde de bedste købere af selskaberne.

? De skal sælges over tid, men det er et spørgsmål om det rigtige tidspunkt, siger Steen Knudsen.

Ønsker stærk partner
Mærsk ejer 25 procent af den århusianske sikkerhedsvirksomhed Chryptomathic, godt 30 procent af Premitech, der har fokus på svartider for slutbrugerne, samt 32 procent af Scalepoint, som tilbyder forsikringsselskaber tjenester i forbindelse med skadeshåndtering.

Hos Cryptomathic ser stifteren, professor Peter Landrock, helst en stærk international partner som køber af Mærsk-aktierne.

? En aktionær, der kan skaffe os omsætning, betyder mest for os, siger Peter Landrock, hvis firmas teknologi altid vurderes som avanceret, men økonomien halter.

I 2003 fik selskabet for tredje år i træk et underskud på over 20 millioner kroner.

Premitechs administrerende direktør Jan Ishøj ser gerne en international partner med et stærkt distributionsnet, eller en partner med kapital til at finansiere en hurtigere vækst end Premitech klarer ved organisk vækst.

Premitech tredoblede omsætningen i 2003 og endte med et overskud på 106.000 kroner efter et samlet underskud på 25 millioner kroner de foregående fire år.

Hos Scalepoint lyder meldingen, at man ikke vil spekulere i en drømmeaktionær. Man bruger kræfterne på at holde snævert fokus på dag til dag- operationer.

Selskabet har sit hovedkontor i London, og Computerworld har ikke regnskabet derfra.

Forsvarsselskab skal på danske hænder
Salget af Mærsk Data Defence, som rederigruppen ejer fuldt ud, stiller ganske særlige krav.

? En udenlandsk investor kan maksimalt tegne sig for 40 procent. 60 procent af en virksomhed, der har tilladelse til at producere udstyr til det danske forsvar, skal være dansk, siger Henrik Ekmann, der i foråret tiltrådte som administrerende direktør for selskabet. Ekmann pointerer imidlertid, at der ikke er truffet beslutning om salg.

Mærsk Data Defence har 230 ansatte, der fortrinsvis udvikler kommunikations-, informations- og kontrolsystemer til forsvaret. Omsætningen lå i 2003 på 86 millioner kroner, og overskuddet var på 5,6 millioner kroner.

Henrik Ekmann ser særdeles positivt på de kommende år, og det begrunder han med, at forsvaret er midt i store omstillinger med markante nyinvesteringer.

Ifølge Ekmann har ledelsen af forsvarsselskabet ikke overvejet et management buy-out. Men han så helst, at Mærsk Data Defense i stedet for at blive opkøbt indgik i et nærmere samarbejde med de to største leverandører i den danske forsvarsindustri, Terma og Systematic Engineering.

? Det ville gøre os alle mere interessante som samarbejdspartnere for større multinationale leverandører, siger Henrik Ekman.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af ComputerworldYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett Packard Enterprise ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"
Få historien om, hvordan DSB fandt løsningen på det to dage lange nedbrud, som selskabet blev ramt af 24. juni klokken 14.45.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.