Artikel top billede

Engang en af verdens rigeste: Omstridte Jack Ma slipper pludselig al kontrol med sin kinesiske it-gigant

Alibaba-stifter Jack Ma - der har været forsvundet for offentligheden i flere år - opgiver pludselig al kontrol over den kinesiske it-gigant Ant Group.

Den kinesiske it-iværksætter og svimlende rige stifter af Alibaba, Jack Ma, opgiver pludselig al kontrol over det mægtige selskab Ant Group.

Jack Ma har hidtil kontrolleret 50 procent af aktierne i Ant Group, der er Alibabas finansielle gren. Selskabet står blandt andet bag verdens største betalingsplatform til mobiltelefoner, Alipay.

Ant Group meddeler, at selskabet ‘strømliner’ sine stemme-procedurer for at undgå, at en bestemt aktionær kan kontrollere nærmest hele selskabet og for at ‘forstærke virksomheds-strukturens stabilitet,’ som det hedder.

Du kan læse hele meddelelsen fra Ant Group her.

Den stenrige Jack Ma - der er uddannet skolelærer - buldrede for nogle år siden fremad med Alibaba og Ant Group. Alibaba svarer på flere måder til Amazon og er opbygget på nogenlunde samme måde.

Ant Group stod overfor en børsnotering, der ville blive den største i verdenhistorien, da Jack Ma holdt en skæbnesvanger tale, hvor han kritiserede den kinesiske regering, som han beskyldte for regeltyranni og for at anvende en forældet regulering af finanssektoren.

Kort tid efter blev børsnoteringen af Ant Group annulleret, og Jack Ma forsvandt fra offentligheden.

Siden har den kinesiske regering fulgt op med en lang række nye regler og love, som har strammet grebet markant omkring den hastig voksende kinesiske it-sektor, som har fået stækket deres magt og indtjening.

Det er også disse stramninger, der nu lægger til grund for, at Jack Ma fraskriver sig sin stemmeret på halvdelen af Ant Groups aktier. Fremover vil han kun have magt-base i 6,2 procent af aktierne.

Jack Ma ejer 10 procent af aktierne i Ant Group.

Businessinsider skriver i øvrigt, at Jack Ma fredag for første gang i lang tid dukkede op på de sociale medier, da ejeren af en lille restaurant i Bangkok tog et billede af ham i forbindelse med Ant Group generalforsamling, som afvikles i Bangkok.

Det kan du se her.