Artikel top billede

Kina skruer op for regulering af tech-giganter: Vil forhindre Alibaba, Tencent og Ant Group i at få for meget magt

Kina udstikker nye regler, der strammer grebet om de kinesiske tech-giganter som Alibaba, Tencent og JD.com. De nye anti-monopolistiske regler skal forhindre selskaberne i at opnå for meget magt på deres internetplatforme.

Kina har udstukket en række anti-monopolistiske regler, der skal begrænse landets fremadstormende tech-giganter.

Reglerne, der er en stadfæstning af en række lovfroslag fra november, understreger nu en række monopolistiske fremgangsmåder, som de kinesiske regulatorer vil slå ned på.

Det skriver Reuters.

De nye retningslinjer forventes at lægge yderligere pres på Kinas førende internettjenester såsom e-handelsplatformene Alibaba Group, Tmall og JD.com.

De henvender sig også til de hurtigvoksende betalingstjenester som Ant Groups Alipay og Tencents Wechat Pay.

De nye regler er udstedt af SAMR, der er kinas statslige administration for markedsregulering, skal forhindre selskaberne i en række handlinger, heriblandt at tvinge købmænd til at vælge mellem platformene.

Læs også: Hvad er der sket med Jack Ma? Her er historien om den flamboyante Alibaba-stifters storhed og fald

SAMR beskriver på sin hjemmeside, at de seneste retningslinjer vil "stoppe monopolistisk adfærd i platformøkonomien og beskytte fair konkurrence på markedet."

Det tilføjes også, at reglerne vil forhindre virksomheder i at fastsætte priser, begrænse teknologier og bruge data samt algoritmer til at manipulere markedet.

Ifølge SAMR er monopolistisk adfærd på internetplatformene voksende, hvilket giver en udfordring i forhold til at regulere industrien.

Skruer op for regulering

Kina har skruet op for reguleringen af tech-selskaberne det seneste år, hvilket står i kontrast til landets tidligere afslappede tilgang til markedet, skriver Reuters.

Tilbage i december initierede de kinesiske myndigheder en undersøgelse af Alibaba Group i kølvandet på den afblæste børsnotering af Ant Group, der er selskabets finansielle ben.

Her mistænkte den kinesiske stat selskabet for at have en konkurrenceforvridende adfærd.

Ant Group står bag Alipay, der hævder at have 1,3 milliarder brugere verden over. Selskabet lagde an til verdens største børsnotering sidste år, der skulle værdiansætte selskabet til svimlende 315 milliarder dollar.

Denne børsnotering blev aflyst i sidste øjeblik af de kinesiske myndigheder, der frygtede at selskabet fik få meget magt på betalingsområdet.

I oktober 2020 leverede Jack Ma, stifter af Alibaba, en tale, hvor han kritiserede den kinesiske regulering af den finansielle sektor.

Læs også: Efter flere måneder under jorden er Alibaba-stifter Jack Ma igen dukket op - i en skolegård

Kort tid efter forsvandt han fra offentlighedens søgelys. Først i januar i år viste han sig offentligt igen.

Senere er det kommet frem, at Jack Ma og Alibaba Group er klar til at foretage store ændringer i selskabet for at opnå børsnoteringen.

Det kan du læse mere om her: Ant Group lægger sig fladt ned for kinesiske myndigheder: Nu planlægges store ændringer for selskabet