Interne mails:Netcompany har kendt til datatyveri lang tid før offentligheden fik det at vide

Artikel top billede

Orbi Routeren til venstre indeholder 5G modem og håndterer samtidig almindelig kabeltilslutning. Enheden til højre er en ekstra mesh, der er med til at dække wi-fi ud over et større areal. (Foto: Peter Hyldahl / Computerworld)

Test: Både 5G og fiber i et og samme wifi-system - det vil du gerne have

Et mesh system, så du får den nyeste Wi-Fi standard rundt i hele huset kan alle nyere systemer. Netgears Orbi AX4200 leverer dertil mulighed for netværk via 5G, så du er sikret når din fiberforbindelse svigter.

Netværket er nede og desværre er en genstart-sekvens er ikke nok til at genetablere forbindelse. Din udbyders fibernet er nemlig blevet gravet over.

En episode jeg har prøvet hele to gange på et enkelt år.

Så lokker muligheden til i stedet at tilslutte min computer via 5G-netværket. Det kan du med dette mesh sæt, for her opnår du wi-fi i hele huset via 5G netværk, så hele familien kan surfe videre – blot ved et lavere blus.

Indbygget SIM kort

Netgears kalder faktisk løsningen for et modem til 5G, hvor du blot kan tilføje almindeligt bredbåndsinternet.

Og idéen er da oplagt. Et modem der giver 5G-hastighed og, via en ekstra mesh-enhed, sikrer dækning i hele huset. De to taler i øvrigt sammen via wi-fi 6 standarden.

Af samme grund er der da også indbygget Nano SIM kort læser i modemmet. Her finder du også mulighed for at sætte en antenne på og eventuelt tilslutte eksternt internet.

Fokus på 5G

Opsætningen foregår på eksemplarisk vis via en app. Her er fokus igen på 5G, men som sagt, kan du sagtens nøjes med at bruge det med almindeligt kablet netværk tilsluttet.

Der medfølger én mesh enhed, men flere kan tilkøbes. Det skulle dog ikke være nødvendigt, medmindre du har en kaserne af et hjem.

Der er indbygget en række sikkerheds anordninger og det er nok meget godt. Ikke mindst fordi Orbi trækker op til 40 samtidige tilsluttede enheder, og let dækker mange hundrede kvadratmeter

Masser af fart på internettet

Bruges der kun 5G, kunne jeg i mit netværk opnå hastigheder på 300 megabit, men systemet håndterer op til 1 gigabit med 5G. Tilsluttede jeg mit fiber fik jeg hurtigt samme hastighed som via andre mesh-enheder.

På det sidste punkt er Orbi systemet ikke bedre end tilsvarende systemer jeg har testet. De dækker godt – og lige så godt som andre, der bruger 3 enheder til at dække samme område.

Det vil sige, at der sagtens kunne streames i 4K fra et par enheder mens en tredje gamer eller surfer.

Pris i superklassen

Så alt er faktisk godt – forrygende hastighed, stor fleksibilitet og let opsætning. Men så er der prisen mine damer og herrer.

Hele 9.400 kroner skal du slippe for herlighederne. For en tredjedel kan jeg få et velfungerende sæt med tre mesh-enheder uden 5G.

Med i den betragtning skal man huske, at der reelt er tale om en router plus en mesh enhed – og ikke kun en mesh løsning.

Så produktet er i den grad relevant, men prisen gør at det kun er attraktivt for dig, der har brug for dækning i hele huset, hvis kabel netværket ryger. Eller bor et sted, hvor du ikke kan få hurtigt internet, naturligvis.

Så i mange henseender er det en luksusløsning til familien eller til den mindre virksomhed, og det afspejler sig også i min karakter.


Loading ikon