Artikel top billede

Film: Det fysiske geni der skabte død og ødelæggelse

I den kommende ”Oppenheimer” fortæller Christopher Nolan om chefen for Manhattan-projektet, der senere blev plaget af skyld over sin medvirken i skabelsen af verdens mest destruktive våben.

I den kommende ”Oppenheimer” fortæller Christopher Nolan om chefen for Manhattan-projektet, der senere blev plaget af skyld over sin medvirken i skabelsen af verdens mest destruktive våben.

Det er en velkendt historisk ironi, at fredselskende og dybt intelligente mennesker var med til at bygge de mest ødelæggende frembringelser, verden endnu har set – nemlig kernevåben.

Eksempelvis støbte blandt andet fysikerne Albert Einstein og Niels Bohr det teoretiske fundament, som kollegaen J. Robert Oppenheimer senere byggede videre på som leder af Manhattan-projektet.

Det er netop historien om sidstnævnte multitalent indenfor teoretisk fysisk, der fortælles i den kommende film ”Oppenheimer.” Filmen får premiere til juli, og der er for nylig frigivet en trailer som kan ses her.

Her får man beretningen om en mand, der trods enormt tidspres og nærmest uoverstigelige vanskeligheder fik et af verdens mest ambitiøse projekter på skinner. Men som samtidig kæmpede mod egne dæmoner og en grundlæggende tvivl om hele projektets moralske grundlag.

Efter første sprængning konstaterede han således med afsæt i hindu-teksten Bhagavad Gita, at: "Now I am become Death, the destroyer of worlds.”

Oppenheimer måtte desuden bakse med en tilbagevendende mistanke om kommunistiske tilbøjeligheder, hvilket han dog trods alt senere blev renset for.

Der er mere en god grund til at glæde sig til filmen, som er instrueret af den ofte fremragende Christopher Nolan og i titelrollen har Cillian Murphy, kendt fra Peaky Blinders og talrige film.

Dertil ses i birollerne en række navne, man ellers er vant til at se øverst på plakaterne; bl.a. Emily Blunt, Robert Downey Jr., Matt Damon, Rami Malek, Josh Hartnett og Kenneth Branagh.

For øvrigt bygger filmen på biografien American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer af Kai Bird og Martin J. Sherwin. Bogen var mere end 25 år undervejs, men blev til gengæld belønnet med en Pulitzerpris i 2006.

Så vil man gerne vide lidt mere om Oppenheimer, før der blændes op for filmen, så er dén en god begyndelse, og man kan evt. starte med kvit og frit at skimme de første 30 sider på Amazon.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere