Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Fejlbetjening af it-system skyld i letbanekaos i Aarhus / Trump er tilbage på Facebook og Instagram / Storbritannien advarer mod russisk hackergruppe

Morgen-briefing: Fejlbetjening af it-system skyld i letbanekaos i Aarhus / Trump er tilbage på Facebook og Instagram / Storbritannien advarer mod russisk hackergruppe / Briterne vil støtte chipproduktionen i landet / Teslas omsætning voksede over 50 procent

Mornings. Så hedder det torsdag, ohg her endnu en omgang korte men vigtige it-nyheder fra Computerworld. Ved tasterne denne morgen: Niels Veileborg.

Fejlbetjening af it-system skyld i letbanekaos i Aarhus

Aarhus Letbane blev i en måned slutningen af 2022 tvunget til at køre efter en nødkøreplan med betydelig færre afgange. Det skyldes manglende eftersyn af togenes aksler, når de havde kørt 500.000 kilometer, som betød, at selskabet pludselig måtte trække syv vognsæt ud af driften.

Nu viser en analyse, at årsagen til det hele er en simpel fejlbetjening af det it-system, der bruges til driften af togsættene. Det skriver Lokalavisen Aathus.

Eftersynene af akslerne fremgik aldrig af de rapporter om manglende udførte opgave, som trækkes ud af systemet, så et enkelt flueben det rette sted manglede simpelthen.

Trump er tilbage på Facebook og Instagram

Den tidligere amerikanske præsident Donald Trump er snart tilbage på de sociale medier Facebook og Instagram. Det skriver Reuters.

Meta lukkede hans adgang til medierne efter stormen på Capitol Hill den 6. januar 2021 Trump har annonceret, at han går efter præsidentposten til valget i 2024. Han har 34 millioner følgere på Facebook og 23 million på Instagram.

Storbritannien advarer mod russisk hackergruppe

De britiske myndigheder advarer nu mod en russisk hackergruppe kaldet Cold River, som angiveligt står bag en omfattende indsamling af information. Gruppen har ramt ansatte hos offentlige myndigheder, universiteter, forsvaret, journalister og aktivister. Det skriver Reuters.

Gruppen opererer ved at hjælp af falske mailadresser og falske profiler på sociale medier. Ofrene lokkes til - efter en del korrespondence frem og tilbage - at klikke på et link, som ender med, at ofrene indtaster fortrolige login-detaljer.

Briterne vil støtte chipproduktionen i landet

Den britiske regering vil bruge skattemidler til at støtte landets egen chipproduktion. Det skriver Reuters.

Pengene skal bruges til både seed-kapital til startups, vækststøtte til eksisterende virksomheder og til at gøre området mere attraktivt for venturekapitalister.

Målet er dels at udnytte det fulde potentiale, dels sikre leverancer.

Teslas omsætning voksede over 50 procent

Teslas seneste årsregnskab viser, at selskabets omsætning voksede med over 50 procent i 2022 og nåde 555 milliarder kroner. Det skriver Finans.

Resultatet på bunden blev mere end fordoblet og endte på 86 milliarder kroner.

Selskabet regner med næsten af fordoble produktionen og levere 1,8 millioner biler i 2023.