Artikel top billede

Dells XPS med 13,4” skærm er ikke kun kvik, den er også et studie i gennemført underspillet design. (Foto: Dell)

Test: Underspillet design og høj kvalitet gør Dell XPS 13 til en ”must have”

Den gennemførte kvalitet i det luksuriøse, men underspillede, design gør Dell XPS 13 til lidt af en designperle, der også leverer varen i performance.

Der er nogle produkter man bare har må eje. Også selvom det ikke helt giver ræson i arbejdslivet. Om ikke andet prismæssigt. Og snakker vi Windows bærbare er Dell XPS-modellerne på listen.

De har i mange år leveret et flot underspillet design - og leverer som regel også varen, når det kommer til performance. Det samme gælder XPS 13, som vi tester her.

Men det skal den også, når du skal smide knapt 16.000 kroner for en laptop.

Sans for detaljerne

XPS-serien er kendt for sit design. Med XPS 13 gælder det detaljer som det champagnefarvede chassis, der er helt helt ”clean”. Der er kun det diskrete Dell-logo på toppen, og maskinen kommer med elegant afrundede hjørner.

Åben skærmen op og der kommer, lidt overraskende, et tastatur i grå plast op. Ikke lige hvad man venter, men det fungerer: De store taster er ekstrem tavse, og dine fingre glider ikke rundt på dem.

Den store touchpad er præcis og hurtigt reagerende. Ikke bedre end andre top-maskiner, men der er en fornemmelse i fingrene, der gør, at den opleves bedre.

Det helt rene design er gennemført helt ned til tilslutningerne. Du har USB-C stik i begge sider og kan bruge dem, som du ønsker i forhold til tilbehør eller opladning.

Chassiset er stift og meget vridnings-stabilt, ligesom hængslerne til skærmen virket til at kunne holde til at blive klappet op og i uden problemer - indtil du sender din XPS på pension engang i fremtiden.

Bestykning over middel

Under motorhjelmen finder du ”kun” en i5-processor. Men fra nyeste 12. generation, så den er langtfra langsom.

XPS kan leveres i vildere, men også mere strømslugende, konfigurationer. Men vores oplevelse er, at kombineret med 16 GB ram en solid 512 GB SSD-disk, så er du ret godt kørende til stort set alle normale opgaver.

Du køber jo ikke en slank og let XPS 13 til gaming eller til heftig 3D-rendering eller redigering af tunge billed- eller videofiler. XPS kan godt, det er bare ikke det, som den er bygget til.

Trykfølsom skærm på det jævne

Af samme grund kommer XPS 13 med en touchskærm på 13,4” i den traditionelle full HD-opløsning. Det er fint, men ikke prangende - prisen taget i betragtning.

Skærmen har en hurtig reaktionstid og står skarpt og med fin farvedybde.

Farvemætheden og stofligheden i billeder er set bedre, så på dette punkt er den jævn uden at falde igennem.

Konstruktionen omkring skærmen er dog over middel. Den meget lille sorte ramme kombineret med den helt smalle yderskal fra chassiset fuldender helhedsoplevelsen i designet og får maskinen til at virke mindre og mere elegant.

Batteritiden er ikke oplyst men jeg kunne få den til at holde mellem 6 og 8 timer når jeg prøvede at presse den i det daglige. Det vil sige blandede opgaver og med Wi-Fi slået til hele tiden. Så det er godkendt.

Godkendt er også at den i hele testperioden var virkelig tavs. Selv når den føltes varm i hånden var blæseren ret tyst.

Bestemt et bud

Med en pris på 15.999 kroner er Dell XPS 13 ikke billig. Men set i forhold til markedet er den heller ikke kostbar. Det er her niveauet ligger for den type ultra kompakte og veldesignede laptops, der kan holde til hverdagen.

Og nu Dell faktisk er med til at sætte barren højt for netop denne klasse, kvitterer jeg også med en karakter i den høje ende. Det er fortjent.


Loading ikon