Artikel top billede

(Foto: Micron)

Hukommelses-chips kan stå foran enorme prisfald

Eksperter forudser, at priserne på ram og flash-hukommelse vil falde kraftigt i 2023, og dermed forstætter de seneste måneders tendens.

Går du med overvejelser om at udstyre din computer med lidt ekstra hukommelser

Så er der godt nyt på vej.

For ifølge den amerikanske avis Wall Street Journal står hukommelseschips til at falde dramatisk i pris i løbet af årets første halvår.

Eksempelvis meddeler analysehuset Trendforce, at det forventes at priserne på DRAM-hukommelseschips vil falde med 20 procent i første kvartal og 11 procent i det andet kvartal, mens priserne på NAND flash forventes at falde med 10 procent i første kvartal og tre procent i andet kvartal.

De markante prisfald kommer efter, at priserne allerede er faldet med 20 procent i det sidste kvartal af 2022.

Dalende appetit på forbrugerelektronik

Når priserne rasler ned på denne måde, skyldes det i høj grad faldende efterspørgsel. Således har appetitten på forbrugerelektronik taget et markant dyk efter, at efterspørgslen toppede under pandemien. Samtidig er mange chip-producenter gået ind 2023 med bugnende lagerbeholdninger.

Udviklingen får ifølge Wall Street Journal også konsekvenser for store chipproducenter som Micron Technology, SK Hynix og Wester Digital, der planlægger at sænke deres produktion af hukommelseschip, nedlægge stillinger og tilbagerulle allerede planlagte investeringer i udvidet produktionskapacitet.

Til gengæld har Samsung Electronics, der er verdens største producent af både DRAM og Nand flash chips, meddelt, at man ikke har planer om nedbringe sin produktion med henblik på at skabe det, som selskabet kalder for en kortsigtet ”rebalancering af udbud og efterspørgsel.”

I slutningen af 2022 forlød det endda, at Samsung Electronics agtede at skrue op for produktionen af hukommelses-chips. Det kan du læse mere om her: