Artikel top billede

Sonos nys Sub Mini er virkelig mini, men prisen er også kommet noget ned og lukker et hul i Sonos programmet på fin vis. (Foto: Sonos PR)

Test: Det lille (dyre) Sonos sæt, som du skal købe til din tv-lyd

Kombinationen af Sonos nyeste og mindste subwoofer med en lille lydbar giver i den grad mening til dig, der også ønsker sig Sonos til tv-lyden.

Min ærlige mening om Sonos har altid været, at det er genialt, mens også for dyrt.

Genialt fordi Sonos jo er pioner i disciplinen multirum og trådløs lyd. Selskabet har sat en høj standard, og selv om der er mange om buddet nu, er Sonos stadig med blandt de bedste.

Men selskabet har bestemt også taget en pris, som lyd og finish ikke retfærdiggør. Og især den store Sub (gen 3), der koster mere end 6.000 kroner, kan få mig til at se rødt.

Mini sub til medium pris

Det betyder, at du skal betale omkring 10.000 kroner, hvis du ville have Sonos lydbar med subwoofer. Til den pris kan du få rigtigt mange gode og i min optik langt bedre alternativer.

Med den lille Sub Mini, der i løs vægt koster 3.749 kroner, er det da heller ikke blevet super billigt at få Sonos til dit tv.

En sætpris med den lille Beam-lydbar koster fortsat hele 7.123 kroner. Du kan også få et sæt med den helt lille Ray-lydbar til en samlet pris på 5.698 kroner. Men det bliver for småt til det meste i min optik.

Så det er stadig kostbart at få Sonos lyd, når du binger serier.

Ultra kompakt subwoofer

Til den halvhøje pris får du et i øvrigt ret nydeligt sæt. Beam-lydbaren er underspillet og kan let falde ind under tv’et uden at blive en øje-bæ.

Både Beam (gen 2) og Sub Mini fås i hvid og sort – og især det første gør sig godt i stuen, hvor det syner endnu mindre.

Den nye subwoofer er også meget nydelig med sit runde design og ovale hul – ganske som den større sub.

I hullet er der to modsatrettede 6” basenheder. Baslyd er generelt ikke særlig retningsbestemt. Og Sonos løsning, hvor enhederne ikke peger udad, betyder, at det er endnu lettere at placere Sub Mini i stuen. Og samtidig få lyden integreret med lydbaren.

Den nye sub er bemærkelsesværdig lille. Den er blot 30,5 cm i højden og 23 cm i diameter.

Opsætningen er enkel via Sonos app – det spiller bare. Enhederne skal jo blot have tilført strøm og et HDMI-kabel.

Du kan naturligvis lade det indgå sammen med dine øvrige Sonos-enheder og få musikken gennem Beam og Sub Mini.

Fin lydpakke

Det er sjældent, at en lydbar spiller musik godt – det gælder også Sonos, og bør kun anvendes til baggrundsmusik. I hvert fald i mine kræsne ører.

Tv-lyden er en anden sag. Her spiller de to enheder godt sammen og det er let at justere alt, så de spiller godt sammen uanset om Sub Mini står tæt ved tv’et eller måske i et modsat hjørne af stuen.

Stemmer står rent med god fylde og med en fin sound. Men ikke med den volumen, som mange pristilsvarende systemer har.

Film gengives også fint. Lyden kommer godt ud i rummet og den lille subwoofer gør sit job som den bør.

Det er alt sammen meget godt, men når der trykkes igennem i en film, bliver det hele lidt slapt. Der er slet ikke det tryk i, som du gerne vil have til en storfilm.

Sonos lover dyb bas – det er ikke helt rigtig. Den kan levere overraskende meget bas, men ikke i de helt dybe oktaver. Det kræver et større kabinet og enheder.

Baslyd er ikke kun volumen, og giver i 90 procent af tiden blot en vigtig lydmæssig tyngde til mellemtonen. Men når der trykkes igennem, må du godt kunne mærke det i sædet, og det kan du ikke her.

Jeg er helt med på, at her er tale om et ret lille sæt, men der findes systemer i samme prisklasse, der ikke er meget større, som håndterer mere og lyder bedre.

Fint og stadig for dyrt

Og så er vi tilbage med dilemmaet Sonos. For du kan få systemer, der kan det samme lydmæssigt for omkring det halve.

Men de har ikke den brugerflade og muligheder, som Sonos har og nødvendigvis heller ikke samme strømlinede design.

Så har du Sonos i forvejen, er det oplagt, så længe du kender begrænsningerne, og det er til en mindre stue.

Jeg byder den nye Sub Mini velkommen, da den lukker et hul, og det ændrer ikke ved, at det stadig er for kostbart at have Sonos på dit tv. Og det afspejler sig i karakteren.


Loading ikon