Artikel top billede

(Foto: Alexey Larionov/Unsplash)

EU får ny whistleblower-ordning mod mistænkelig lobbyisme fra tech-giganterne

Et nyt værktøj skal hjælpe whistleblowere med at advarer mod tvivlsom lobbyisme fra tech-giganterne.

En gruppe Europa-parlamentarikere og organisationer i EU har godkendt en ny hotline, som har til formål at hjælpe whistleblowere med at rapportere usædvanlige lobbyaktivitet fra tech-giganterne.

Det skriver Politico.

Værktøjet skal give EU-parlamentarikere og embedsmænd i europæiske institutioner mulighed for at give anonyme tips om mistænkelige lobbyindsatser, de skulle have observeret.

Den nye portal hedder lobbyleaks.eu, og den blev grundlagt af den tyske NGO Lobbycontrol og den Bruxelles-baserede kampagnegruppe Corporate Europe Observatory, som begge arbejder med overvågning af lobbyindsatser.

Disse organisationer har så fået støtte af den hollandske socialdemokrat Paul Tang, den venstreorienterede franske politiker Manon Aubry, den ungarske liberale Katalin Cseh og det tyske Grønne-medlem Daniel Freund.

Grundlæggerne fastslår, at det kun er dem, der vil undersøge klagerne. Partier, virksomheder og industri vil ikke have noget at skulle have sagt. Platformen vil også benytte krypterede beskeder.

"Manipulation ved lyssky lobbyisme er ikke kun en trussel mod korrekt lovgivning, men mod hele vores demokrati," udtaler Paul Tang i en meddelelse ifølge Politico.