Artikel top billede

(Foto: PR)

Bog: Talrige lig i lasten hos McKinsey

I den meget roste bog When McKinsey Comes to Town fortæller to undersøgende journalister fra New York Times den ukendte historie om verdens mest indflydelsesrige konsulentfirma – og om, hvordan man har søgt at skjule sandheden.

Har man utætte vandrør, ringer man til VVS’eren. Men når en regering skal skære finanserne til eller styrke samfundets produktivitet, ringer de til McKinsey & Company.

Ligesom talrige globale koncerner og organisationer har konsulentfirmaet på speed dial, når der opstår behov for at optimere organisationen – og måske sikre direktionen stadigt stigende lønninger – eller gøre hoserne grønne på nye markeder.

McKinsey er også stærkt repræsenteret i Danmark, og både her og ude i verden er en karriere hos det indflydelsesrige og hemmelighedsfulde konsulentfirma traditionelt opfattet som et springbræt til stillinger i samfundets og erhvervslivets absolutte top.

Hvis man vel at mærke er udstyret med de rette ambitioner og en næsten overmenneskelig arbejdsevne.

Men virksomheden har også talrige lig i lasten, hvilket man kan læse om i “When McKinsey Comes to Town: The Hidden Influence of the World's Most Powerful Consulting Firm” af New York Times-journalisterne Walt Bogdanich og Michael Forsythe.

Bogen udkom i oktober og er siden rost til skyerne af bl.a. The Economist og The Washington Post.

Den fortæller om en række af McKinseys skyggesider, der ellers har været låst godt inde bag juridisk skudsikre NDA’er og klausuler.

For selv om McKinsey uomtvisteligt er dygtige til det, de gør, så har de også været dybt involveret i en lang række erhvervsskandaler gennem generationer.

De har rådgivet tobaksfirmaer med at overleve i en tid, hvor alle har vidst, at deres produkter var det rene gift. Samt hjulpet medicoselskaber, hvis indtjening i vidt omfang har beroet på at optimere salget af ekstremt afhængighedsskabende opioder.

Desuden har McKinsey ofte flere kasketter på ad gangen og arbejder gerne for modstridende parter samtidig.

Eksempelvis Pentagon og kinesiske entreprenørvirksomheder, der bygger kunstige øer, som skal udbygge det kommunistiske styres militære tilstedeværelse i Sydøstasien.

Det sker også, at konsulenterne arbejder for virksomheder, der konkurrerer direkte mod hinanden – samt for regeringsorganer, der skal regulere de selvsamme koncerner.

Det gør When McKinsey Comes to Town til interessant læsning. Både for dem, der bliver lidt bekymrede, når de hører at konsulenterne har fået til opgave at skære kagen til for deres arbejdsgiver. Samt for dem, der gerne vil have indsigt i, hvordan et af verdens mest indflydelsesrige konsulenthuse faktisk agerer.

I dette 10 minutter lange indslag fra PBS News Hour får man et godt overblik over en række af bogens pointer, bl.a. gennem interviews med forfatterne.

Titel: When McKinsey Comes to Town: The Hidden Influence of the World's Most Powerful Consulting Firm

Forfattere: Walt Bogdanich og Michael Forsythe