Artikel top billede

Der er ikke tale om en "ruggerized" laptop, men den nye ThinkPad Z13 kan bestemt tåle at komme en tur med i felten. (Foto: Lenovo PR)

Test: Lenovo ThinkPad Z13 er et kraftværk pakket ind Armani-jakkesæt

Test: Den legendariske ThinkPad er blandt de mest ikoniske bærbare på markedet, og den nye variant har fået et løft i det ellers traditionsrige design. Det får du da også lov at betale for.

Jeg er til fals. Billigt til salg, kald det hvad du vil. Måske ikke den bedste indledning for en anmelder, der bør forholde sig objektivt.

Det vil jeg nu mene, at jeg er generelt, men når Lenovo pakker sin Z13-laptop ind i læder og flot metal, er jeg nærmest solgt, inden jeg ser om ”dyret” rent faktisk kan bruges til noget.

Her er chancerne dog store, når der står ThinkPad på toppen. Det er præget, men ikke brændemærket, ind i læderet, og det plejer at betyde laptop i topklasse.

Bestykning fra øverste hylde

Z13 Gen 1 fås i flere udgaver, hvor fællesnævneren er skærmstørrelse og design.

Den fås fra lige under 17.000 kroner til den testede udgave, der er topmodel. Her må du bløde hele 21.549 kroner.

Det er ofte sådan, at de modeller, som leverandørerne kan stille til rådighed i test, er topmodeller. I de fleste tilfælde vil jeg personligt sagtens kunne nøjes med en billigere model.

"Bundmodellen” har AMD Ryzen 5 Pro-processor, 16 GB hukommelse og 256 GB harddisk og koster næsten 17.000 kroner. Det er langt fra den testede, og både hukommelse og disk er i underkanten til en laptop til jobbrug.

Nummeret billigere end den testede har samme konfiguration og lavere skærmopløsning samt 512 GB harddisk i stedet for 1 TB.

Her er prisforskellen små 1.000 kroner, så den dyreste version giver faktisk mest mening, hvis du vil have en Z13.

Lenovos valg af AMD er godt. Dels er processoren kendt for et lavt batteriforbrug, hvilket kan bekræftes.

Ligesom den testede model faktisk er hurtigere end to helt nye Core i7-bestykkede computere, som jeg har prøvet for nylig. Ikke så den er milevidt fra dem, men dog målbart.

Hysterisk lækker skærm

Målbart er også den trykfølsomme skærm. Den har forrygende 2880 x 1800 pixels opløsning og naturligvis detaljeret som bare f....

Men samtidig har den en dybde og glans, der gør, at billeder står flot og med den power, som de skal.

Mindre pixelstørrelse betyder nemlig også mindre lys, men med de 400 nits, den giver, er den lige så lysstærk som de billigere varianter med skærmopløsning i HD.

Tekst står skarpt, og med den skalerbare størrelse på bogstaver og ikoner veksler den fint imellem at have tekst, der kan læses samtidig med, at billeder og videoer står med en detaljering, som du sjældent finder i en 13,3” skærm.

Fungerer fremragende i hverdagen

Trods den fine indpakning er det i hverdagen, at en laptop skal bevise sit værd.

Her sætter jeg pris på det fremragende tastatur. Lenovo har på mange måder dikteret, hvordan et godt keyboard på en laptop skal skrues sammen, så ingen overraskelser her.

De let skålformede og meget store taster er rare og sikre at ramme. Tastaturet fylder næsten helt ud ganske som skærmen. Det fungerer godt og ser ret flot ud.

Den trykfølsomme skærm i kombination med den store touchpad betyder, at det er let at tilgå alt samt at få rutiner i, hvornår du benytter skærm, tastatur eller touchpad.

Små detaljer som de store pile-taster i bunden er små funktioner, som jeg finder brugbare i hverdagen.

Brugbart er også batteritiden, der når flotte 15-18 timer i mine målinger.

Hurtigt naturligt flow

Hastigheden er forrygende i Z13, ingen tvivl om det. Men det vænner man sig hurtigt til. Det er som at få en bil med flere hestekræfter – efter få dage er det blevet hverdag, og du tænker ikke over det.

Jeg lægger til gengæld mærke til den naturlige måde, som Lenovo-computeren afvikler alt på. Med det mener jeg, at uanset hvilket program, smo jeg arbejder i, reagerer den prompte på alle inputs.

Det er uanset om jeg benytter ansigtsgenkendelse ved log-in eller om jeg anvender touchpad i kombination med skærmen. Der er ingen ventetider, og samtidig eksekveres kommandoerne med naturlighed.

Med naturlighed mener jeg, at når du trykker på en knap, program eller hvad som helst, så starter det hurtigt op. Men ikke abrupt – det åbnes blødt, og det, som du har bedt om, er klart i løbet af et øjeblik.

Så vinduerne popper ikke op, men gør det glidende og hurtigt, så øjet kan nå at følge med.

Den effekt kan du også opnå med andre computere, men det kræver som minimum et stort overskud fra alle komponenter. For Z13 gør det selv når den er presset med flere semi-tunge programmer kørende på samme tid.

Det er den oplevelse kombineret med de andre færdigheder, der løfter denne Lenovo op på et niveau blandt de allerbedste – og dyreste i sin klasse.

Toppen af poppen til top pris

Der er ingen tvivl om, at tilhængere af ThinkPad-familien ikke vil blive skuffet over den nye og nydeligt indpakkede model.

For under den sorte ko-hud gemmer sig en Lenovo, der virker som om, at den er bygget som forgængerne: Altså robust og med mange år til end-of-life.

Trods den høje byggekvalitet er vægten holdt lige omkring de 1,2 kilo.

Kombinationen af høj kvalitet i chassis, skærm, alle flader du skal røre ved og ikke mindst en hastighed, du på ingen måde vil være ked af, betyder, jeg kvitterer med karakter i den høje klasse.

Det er reelt kun prisen, der trækker ned.


Loading ikon