Artikel top billede

Kæmpe cyber-angreb i gang mod dansk infrastruktur: Danske lufthavnes hjemmesider er nede

Flere danske hjemmesider er lagt ned i, hvad der liger et stort DDoS-angreb på dansk grund. Det gælder blandt andet hos Københavns Lufthavn og Billund Lufthavn.

(En række af de de danske lufthavnes hjemmesider er igen tilgængelige).

Flere danske lufthavnes hjemmesider har i dag onsdag været utilgængelige i, hvad der tyder på at være et stort planlagt overbelastningsangreb (DDoS) mod dansk infrastruktur.

Det er pt. ikke muligt at tilgå hverken Københavns Lufthavn eller Billunds Lufthavns hjemmesider. Også hjemmesider for Midtjyllands Lufthavn og Roskildes Lufthavn er nede, da Computerworld tjekkede.

Pilen peger mod, at det er en hackergruppe ved navn Anonymous Sudan, som står bag angrebene. Samme gruppe tog ansvaret for det DDoS-angreb, der i sidste uge ramte en række svenske virksomheder, herunder SAS, SVT og nyhedsbureauet TT.

Den russiske forbindelse

Årsagen til angrebene er tidligere blevet kædet sammen Rasmus Paludans koranafbrændinger, som er blevet fordømt i en række arabiske lande.

Det er dog slet ikke sikkert, at årsagen bag angrebene er koranafbrændinger, eller at Anonymous Sudan har tilknytning til den aktivistiske hackergruppe Anonmous.

I stedet er angrebene, mener flere, sandsynligvis af russisk afstamning og muligvis et hævnangreb for dansk opbakning til Ukraine og Sveriges ambitioner om Nato-medlemsskab.

Dansk CEO hos det svenske it-sikkerhedsfirmaet Trusec, Morten Von Seelen, skriver på Linkedin, at Trusecs analyseteam har afdækket en del spændende information om angrebene, og at meget peger mod Rusland.

"For eksempel, at de slet ikke er 'Anon Sudan', men i stedet sandsynligvis en russisk påvirkningskampagne," skriver han og henviser til en åben rapport med mere information.

I rapporten fremgår efterretninger om, at angrebene i stedet for at være knyttet til den kendte hacktivistgruppe Anonymous, tyder på at være en del af et russisk hackernetværk bestående af blandt andre hackergruppen KillNet.

Angrebet mod danske hjemmesider kommer heller ikke helt uventet. I hvert fald blev det forudset af Truesec for nu over 15 timer siden.

"Vi har pt. en bestyrket begrundelse for at tro at "Anonymous Sudan" (Som de sidste par uger har ramt mange svenske virksomheder og myndigheder) vil forsøge at ramme dansk infrastruktur i morgen med DDoS-angreb," lød det således fra Morten Von Seelen i går.

Ekstrabladet har fået en hurtig kommentar fra Københavns Lufthavns presseafdelinger, der melder, at man er ved at undersøge årsagen til hjemmesidenedbruddet. Samtidig er der ingen melding om, hvorvidt landets største lufthavn er udsat for et egentligt hackerangreb.